MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Környezetvédelmi beruházás Gárdonyban
2021.11.18. 14:19

Mintegy 550 millió forintos beruházás keretében geotermikus fűtőmű és napelemes rendszerek telepítése valósul meg Gárdonyban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A geotermikus fűtőműre 5 épület csatlakozik majd, 8 épületre pedig napelemes rendszert telepítenek.  A közel 550 millió forintos beruházás jelentős megtakarítást eredményez majd Gárdony számára, de környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen évente 212 tonna szén-dioxid kibocsátással csökken majd a város intézményeinek környezetterhelése. A beruházás megvalósítása jelenleg körülbelül 70%-os - a tervek szerint 2022 tavaszára fejeződnek be a munkálatok.
 
 
„A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kereteiből Gárdony város önkormányzata 2019-ben közel 550 millió forintot nyert el, hogy egy komplex és megújuló energiaforrásokat felhasználó rendszert hozzon létre. Ez a komplexitás abban jelenik meg, hogy van benne fotovoltaikus rész, tehát napelemek, és van benne geotermikus rész, ami a földhőn alapul. Az arányait tekintve, a napelemek, amelyek a város nyolc intézményében kerültek elhelyezésre, 65 millió forintos beruházási igényűek voltak, a geotermikus fűtőmű kiépítése pedig 360 millió forintot vett igénybe, és öt intézményt lát majd el geotermikus energiaforrással” - mondta el Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.
 
 
Mint azt Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a megyei önkormányzat kiemelt célkitűzése a klímavédelem, azaz a környezetszennyező gázok kibocsátásának és minden olyan negatív hatásnak a csökkentése, amely a klímaváltozást negatív irányba befolyásolja. Ezért is alkotta meg a Fejér Megyei Önkormányzat a megyei klímavédelmi stratégiát és hozta létre az éghajlatváltozási platformját.
„A mostani beruházás egy ennek teljesen megfelelő fejlesztés: nagy mértékben csökkenti a település szén-dioxid kibocsájtását, hiszen a település legnagyobb intézményeinek az energiafelhasználását oldja meg egyrészt geotermikus energiából, másrészt napelemek segítségével. Ez már önmagában nagy segítség, de természetesen az sem elhanyagolható, hogy ezáltal az önkormányzatnál nagyon komoly energiaracionalizálás és költségcsökkenés fog jelentkezni. Úgy számoljuk, hogy ez a mostani beruházás 5-10 éven belül meg is fog térülni a környezetvédelmi szempontokon túl” – hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyyei Közgyűlés elnöke.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP