MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Koronázási ünnepi játékok - történelmi időutazás, középkori forgatag a megyeszékhelyen
2021.08.20. 14:48

A Koronázási Ünnepi Játékok idején egészen vasárnapig hamisítatlan középkori hangulat, vásári életképek, piaci perpatvarok, gólyalábasok, hagyományőrző bemutatók, régizenei együttesek, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játékok, élősakk-előadás, számos gyermekjáték, kreatív és kézműves foglalkozások, és természetesen a királyi óriásbábok várják a vendégeket. Féktelen harangzúgásra ébredt a város bírója, aki szobája ablakán kinézve elégedetten szemlélte, ahogy a város éli mindennapi életét. Szent Estván ünnepére készülve már a szárítón lógtak a kora reggel kimosott, tiszta gatyák, az asszonyok söprögettek, a fazekas, a kovács, a gölöncsér és az ötvös műhelyében folyt a munka: a mesterek képezték az inasokat, mindenféle legényeket és a leányokat, akik vándorlásuk során betértek a középkori piactérre.

 

A sárkányfűárus kínálta portékáját, amire bizony nagy szükség volt, hiszen, mint a korán ébredő atyafiak állították, hajnaltájban sárkányok röpködtek a város felett. Így aztán a vásári sokadalomból kiválasztva a legerősebb, legügyesebb legényeket, megkezdték felkészítésüket a sárkány befogására. Ehhez nem kellett más, mint ügyesen célba dobni fűzfakarikával.

A fal mellett sorakoztak a „járgányhelyzetben” ott maradt seprűk, melyek használatára szakértő boszorkányokat kerestek, de a helyi krónikások ottjártakor még boszorkánymentes volt a tér.

Az üres gyomorral érkezőket a piruló szalonna és hagyma illata vonzotta a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület hun üstjéhez, amelyben köleskásás sertésragu készült fűszerekkel és zöldségekkel. Az íjászbemutatók mellett a kíváncsiak benézhetnek a jurtába, ahol fegyver- és ruházatkiállítás lesz, de a gabonaőrlés, tésztadagasztás műveleteit is megismerhetik az érdeklődők. Szombaton az abonyi gulyáskirály, Csányi Sándor áll majd az üst mögött, és készít egy savanyúkáposztás, babos-köleses egytálételt, amelybe marhahús kerül joghurttal, mézzel és gesztenyével ízesítve. Vasárnap zöldelényes szömörcsöggel főzött sertéstokány fogadja majd az éhes vándorokat.

A Koronázási Ünnepi Játékok idején - egészen vasárnapig - hamisítatlan középkori hangulat, vásári életképek, piaci perpatvarok, gólyalábasok, hagyományőrző bemutatók, régizenei együttesek, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játékok, élősakk-előadás, számos gyermekjáték, kreatív és kézműves foglalkozások, és természetesen a királyi óriásbábok várják a vendégeket. A mutatványosok a Városház téren szólítják meg az arra járókat, középkori tippeket ajánlanak fertőtlenítésre, sőt, még maszkot is készítenek; ha kell, bíráskodnak, boszorkányokat üldöznek és ördögöt is űznek a Városház téren a Szabad Színház tagjai, akik ma 16, szombaton és vasárnap 17.30 órakor Estefán király életének eseményeit is bemutatják középkori életképekben.

Az Országzászló téren és a Bartók Béla téren mindhárom napon kézműves foglalkozások és fajátékok várják a gyerekeket, valamint a játékos kedvű felnőtteket. A Zichy liget idén is a hagyományőrzőké, az I. András Király Lovagrend, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület mindegyik napon tart harcművészeti bemutatót.

A Koronázási Ünnepi Játékok elmaradhatatlan szereplői a királyi óriásbábok, velük több helyen is találkozhatunk majd a belvárosban. Az óriásbábok leglátványosabb megjelenése ebben az évben is a Fehérvári királyok menete lesz: ma 17 órakor indul a felvonulás, amelyben a hagyományőrző csoportok is részt vesznek, a Zichy ligettől a Szent István térig, az ünnepi közgyűlés helyszínéig tart. A Zichy-színpadon augusztus 20-án, pénteken 21 órakor az István, a király koncert keresztmetszetét élvezhetik a nézők. A látványos, modern megszólalású produkció népszerű szólistákkal, a zenei szakma kiválóságaiból álló saját zenekarral, valamint a legprofesszionálisabb látvány- és animáció-technikával varázsolja el a közönséget. Az előadásban a címszereplő Feke Pál mellett közreműködik Novák Péter, Szomor György, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Serbán Attila és Sándor Péter.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP