MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Közeledik Szent István ünnepe – pénteken veszi kezdetét a Székesfehérvári Királyi Napok
2022.08.08. 13:45

A Székesfehérvári Királyi Napok idén is gazdag kínálattal várja a vendégeket. A Szent István ünnepe köré szervezett programsorozat augusztus 12-én, pénteken 21 órakor az „Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról” című dramatikus történelmi játékkal veszi kezdetét. Az idei év különlegessége, hogy augusztus 20-án az ünnepi közgyűlést - az Aranybulla Emlékév okán - az Aranybulla-emlékműnél rendezik meg.  A Székesfehérvári Királyi Napok egy nagy múltú rendezvénysorozat, amely mindig egy együttműködés keretében valósult és valósul meg ma is, és amelynek célja, hogy megmutassuk, Székesfehérvár hazánk egyik kulturális értékekben bővelkedő nagyvárosa – mondta el a programsorozattal kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki kiemelte: „Ez a város ismeri, érti és büszke történelmi múltjára. (…) A Székesfehérvári Királyi Napok, véleményem szerint hazánk egyik legsokrétűbb, legnagyobb és legkomolyabb történelmi tematikájú fesztiválja, hiszen Szent Istvánra ott kell emlékezni, ahova élete és alkotásai kötötték: Székesfehérváron.”


 
Az „Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról” című dramatikus történelmi játék nyitja a Szent István ünnepe köré szervezett programsorozatot augusztus 12-én, pénteken 21 órakor. A megnyitót új helyszínen, a Zichy-színpadon láthatják majd a nézők.


Székesfehérvár 2022-ben emlékévet hirdetett az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából, ezért az eseménysorozatban több program is kapcsolódik az emlékévhez: a mozgó történelmi képregény a Fő utcán II. András és az Aranybulla történetét meséli el képekben, míg Egger Géza és Lábodi Ádám akrobatikus történelemóra-színháza szórakoztató módon igyekszik kideríteni, hova tűnt az Aranybulla hét eredeti példánya. A középkori élő sakk előadás idén II. András szentföldi hadjáratát idézi meg, a Városház téren pedig a korabeli technikát idéző nyomdagépen akár saját Aranybullát is nyomtathat magának, aki szeretne. 


A Szent István Király Múzeum is kiemelt figyelmet szentel az Aranybulla 800. évfordulójának és a város által meghirdetett Aranybulla-emlékévnek. Hagyományosan az ünnepi időszakban ingyenesen látogatható a Nemzeti Emlékhely és az Osszárium, ahová visszakerülnek a vizsgálatra elszállított csontok. A Múzeum díszudvara középkori játszóháznak, Árpád-kori pénzverdének, de történelmi európai harcművészeti bemutatónak is otthont ad majd. 


Az együttműködésnek köszönhetően azok, akik jegyet váltanak a Koronázási szertartásjátékra, ingyenesen nézhetik meg a Királyok és szentek tárlatot. A Koronázási szertartásjáték idei, III. Andrásról szóló előadásával lezárul egy 10 éves eposz, a nagy királylegendák korszaka, amelynek keretében az Árpád-ház sors- és történelemfordító királyainak élettörténetét örökítették meg az elmúlt egy évtizedben. 


Az ország legjobb néptáncegyüttesei érkeznek a Királyi Napok Folkfesztiválra augusztus 13–a és 17-e között, melynek keretében fantasztikus produkciókat láthat majd a közönség a Zichy ligeti nagyszínpadon.


A fúvószene kedvelői augusztus 13-án, szombaton igazi örömzenélés részesei lehetnek: négy együttes 100 muzsikusa játszik a Városház téren, augusztus 18-án, csütörtökön pedig a VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevőit hallhatják a Zichy-színpad előtt, de a katonazenészek a város több pontján térzenével is megörvendeztetik majd az arra járókat. Augusztus 20-án, este 8 órakor pedig a Zichy-színpad ad otthont egy egyedülálló gálaestnek, mely az Aranybula Emlékévet köszönti.


Időutazásra hív mindenkit a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 19–21. között. A belvárosban gólyalábasok mókáznak, zenészek járják az utcákat, két estén pedig – augusztus 19-én és 21-én – tűztáncosokkal is találkozhat a közönség a Bartók Béla téren. A hagyományőrző íjászok a Városház téren ütnek tábort, több más hagyományőrző csapat pedig a Zichy ligetben mutatja meg, milyen lehetett a tábori élet a középkorban. 


A királyi óriásbábcsalád tagjai is mindhárom napon jelen lesznek a város terein, ebben az évben két új figura készült: IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi, III. András csatlakozik a családhoz, amely így már 23 tagúra bővül. 
Augusztus 20-án a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel és a hagyományőrző csapatokkal – a felvonulás 16.30-kor indul a Koronás Parkból, végállomása pedig a Koronázó tér. A 18 órakor kezdődő ünnepi közgyűlés helyszíne idén az Emlékév okán az Aranybulla-emlékmű lesz, ahol a város kitüntetései kerülnek átadásra.


A Székesfehérvári Királyi Napok egyházi programjai közül kiemelkedik augusztus 14-én, vasárnap a fogadalmi szentmise, amely előtt 17 órától a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit ünnepélyes körmenetben átkísérik a Püspöki palotából a Szent István-székesegyházba, a mise után pedig vissza. A teljes egészében felújított templomot a szentmise keretében dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldja majd meg.

(forrás és fotók: okkfehervar.hu)
 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum

Mór-Bodajk kerékp. út

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP