MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Letették a Mór-Bodajk kerékpárút alapkövét
2021.02.04. 13:46

Biztonságos közlekedést nyújtó, turizmust élénkítő és zarándokútként is funkcionáló kerékpárút fejlesztést valósít meg a 81-es főúton mintegy 409,37 Millió Forintos TOP forrásból a Fejér Megyei Önkormányzat. A Mór-Bodajk településeket összekötő új, három km-es kerékpárút alapkövét Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Mór és Bodajk polgármesterei csütörtökön tették le a beruházást érintő 81-es bekötőút móri szakaszán. Az új útszakaszt várhatóan a nyár folyamán adják át. Országos jelentőségű turisztikai fejlesztést valósít meg mintegy 409 Millió Forintos TOP pályázati forrásból a Fejér Megyei Önkormányzat az új Mór-Bodajk kerékpárút kiépítésével a 81-es főúton. A megépülő három km-es új kerékpárút alapkövét Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője és az érintett települések polgármesterei, Fenyves Péter és Wurczinger Lóránt csütörtökön helyezték el időkapszula formájában a beruházást érintő 81-es bekötőút móri szakaszán.
 
„Azért tartom ezt egy nagyon fontos beruházásnak, mert egyrészt az öko - és az aktív turizmust, a kerékpárturizmust kapcsoljuk össze az egyházturizmussal. Azon túl, hogy kiváló sportolási és gyaloglási lehetőséget létesítünk, a zarándokok számára is egy biztonságos és szép nyomvonal lesz a bodajki kegyhely irányába. Nem olyan messze tőlünk a pár évvel ezelőtt épített Mór-Csókakő kerékpárutat láthatjuk. Terveink között szerepel ezt a két utat is az egykori vasút nyomvonalán összekötni, a másik irányba pedig Bodajktól Fehérvárcsurgón keresztül Székesfehérvár irányába folytatni.” – mondta Dr. Molnár Krisztián, a közgyűlés elnöke.
„Úgy gondolom, hogy a nyárra átadásra kerülő kerékpár - és zarándokút nemcsak Mór városának, hanem a környéken élők tetszését is el fogja nyerni. Bízom benne, ezzel hozzájárunk ahhoz, hogy a Vértes és a Bakony gyalogosan és kerékpárosan is megközelíthető legyen. Bízom benne, hogy az új útvonal kiépítésével nagy lépést teszünk a környéken a kastély-programok kihasználtságához, a kastély turizmus fellendítéséhez.” – hangsúlyozta Törő Gábor, országgyűlési képviselő.
„Ez egy ütőér Mór-és Bodajk városa között, egy valódi turisztikai kapcsolat. A vallási turizmussal a Vértes és a Bakony közötti ütőér lesz nem csak a kerékpározóknak, hanem a gyalogosoknak is. Fehérvárcsurgó is ezzel közelségbe kerül, a régi úgynevezett kocsiút nyomvonalán vezet majd ez a kerékpárút. Különösen fontos ezért a térségnek, a településeknek a Bakony és a Vértes összekötése, amely folytatást kíván. Székesfehérvár, a Bakony és a Vértes egy 60 km - es kerékpár körnek a része. Mór városa így az elsőként készül el ezzel a szakasszal.” – fogalmazott Fenyves Péter, Mór polgármestere.
 
„Nagy örömmel fogadtuk a beruházást. Korábban sokan megkerestek a problémával, hogy a 21. századnak megfelelően kerékpárral is el tudjanak jutni Mórra. Ezt a kérést tolmácsolva a megyei elnök és az országgyűlési képviselő felé nagyon nagy köszönet mindkettejüknek, hogy ezt a kérést támogatták. Most már bízunk benne, hogy a nyár folyamán egy szép átadó ünnepséget követően komfortosan tudják használni az új utat mind a kerékpárosok, mind a zarándokok.” – tette hozzá Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármestere.
 
2017-ben, hogy kijelölték a Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy – Fehérvárcsurgó - Bodajk kerékpáros túraútvonalat és miután Bodajk országosan kiemelten fontos szakrális helyszíne a megyének, az új Mór-Bodajk kerékpárúttal egy országos jelentőségű turisztikai fejlesztést valósít meg a Fejér Megyei Önkormányzat. Az ezeréves bodajki kegyhely; a Kegytemplom, Kolostor, Kálvária, Zarándokudvar, valamint a bodajki Mária-napi főbúcsú megyei értékeink a Fejér Megyei Értéktárban. Ezzel a kerékpárút fejlesztéssel egyúttal csatlakozik ahhoz a Kormányzati támogatásához, melyet a Székesfehérvári Egyházmegyének nyújtott egy 21. századi követelményeknek megfelelő zarándokhely létrehozása céljából.
 
A tervezett kerékpáros fejlesztéssel további cél, hogy a népszerű turisztikai központot, Mórt, az Ezerjó városát és általa Csókakő és Csákberény településeket is bekapcsolja a megyei mellett az országos kerékpárút hálózatba, biztonságos átkelést biztosítva ezáltal a 81. számú országos főúton. A megvalósuló új kerékpárút Mór és Bodajk városát összekötve biztonságos kerékpáros-átkelési lehetőséget nyújt a 81. számú főközlekedési úton. A fejlesztés összeköti a Vértes és a Bakony kerékpáros turisztikai övezeteit, így az új kerékpár-útvonalon több vonzerőt kereshetnek fel az aktív turizmus iránt érdeklődők, akik így több időt tölthetnek el a térségben.
 
A tervezett kerékpárút részben önkormányzati és állami, részben magántulajdonban lévő ingatlanokon futó nyomvonal igénybevételével kerül kialakításra. A tervezett fejlesztést követően Mór és Bodajk biztonságos és komfortos kerékpáros összeköttetése több, mint 3 km hosszú nyomvonalon válik elérhetővé. A fejlesztés kerékpáros-barát projektként áll a turisták rendelkezésére. A projektútvonal móri végének közelében színvonalas szolgáltatást nyújtó pihenőhely, míg Bodajkon pedig egy minden igényt kielégítő szervizpont várja a kerékpározókat.
 
A Fejér Megyei Önkormányzat a TOP-1.2.1-16 kódjelű „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” c. pályázati keretében elnyert 409 373 000,- Forintból valósítja meg a fejlesztést.
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP