MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

 

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Ma van a lengyel-magyar barátság napja
2021.03.23. 11:00

Március 23-a a lengyel-magyar barátság napja. A történelmi összetartozás ünnepe járványhelyzetben is ad lehetőséget, hogy a két nemzet figyeljen egymás kulturális értékeire és a kapcsolatokra: a testvérvárosok és -megyék honlapjai, közösségi felületei kisfilmek segítségével invitálják az érdeklődőket egy belvárosi sétára, Liszt-Chopin-koncertre és közös főzésre.  A fennálló járványhelyzet miatt az idei évben rendhagyó módon ünnepelhetjük a lengyel-magyar barátság napját. A megyék és városok rövidfilmekkel hívják fel a figyelmet nemcsak a kulturális és természeti értékekre, hagyományokra, turisztikai látványosságokra, hanem a jó kapcsolatok fontosságára is. Opole városba és Opole vajdaságba látogathatunk el a megye és a város honlapján, illetve a közösségi felületeken – a város magyar és angol nyelvű Facebook oldalán – megosztott összeállításokkal.

A fehérvári magyar-lengyel emlékek nyomába eredt Dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke. A kisfilmben lengyel vonatkozású emlékek, szobrok között kalandozhatunk, feltárul a két nép közös múltját őrző történelem, és az is kiderül, mi volt a közvetlen előzménye a testvérvárosi kapcsolatnak.  

A Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Értéktár Bizottság közös küldetése, hogy összegyűjtse és rendszerezze a megye kulturális értékeit, műalkotásait, épített örökségét, hagyományait, népszokásait. Az alábbi kisfilmekkel Fejér Megyei Értéktár folyamatosan bővülő gyűjteményével ismerkedhetnek. 

„A kezdetek” - a 12 megyei értéket bemutató Fejér megyei imázsfilm ( 2015.)

A további kisfilmjeink négy megyei értékünket, a Mezőföldről származó Alapi ugrós- és  kanásztáncota közösségi színtér Hangistállót Nagyegyházán és a Velencei-tó térségében a pákozdi csata valamint a Guinness rekord dinnyési Várparkot  népszerűsítik.

A Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Értéktár Bizottság filmje 53 érték képgyűjteménye: műalkotásokkal, az épített örökségekkel, hagyományokkal, népszokásokkal.

A gasztronómia szerelmesei két lengyel fogást is elkészíthetnek Opole ajánlásával: ponttyal töltött pirogi és sült pontyfilé gombamártásban kerül terítékre, Kamil Klekowsi mesterszakács iránymutatásával. Szintén a helyi gasztronómia hagyományaival találkozhat, aki az Opole vajdaságot bemutató kisfilmmel együtt barangolja végig a régió mesés falvait, kastélyait. Egy másik kisfilm pedig a térség sokrétű és sikeres lovaskultúráját mutatja be, összhangban a természettel, a hagyományokkal, a sporttal és az aktív turizmussal.

Opole város ünnepi koncertet szervezett a jeles nap alkalmából: Chopin és Liszt műveiben az Opolei Állami Zeneiskola fiatal és tehetséges növendékeinek az előadásában. Akinek az érdeklődését felkeltették a testvérváros és a vajdaság ajánlásával megtekintett videók, annak érdemes megnéznie Opole imázsfimjét, vagy egy lendületes virtuális sétára indulni a helyi fiatalokkal.  Opole a Lengyel Dal fővárosa, számos kulturális, sportolási és egyéb kikapcsolódási lehetőséggel, ezt mutatják meg a következő összeállítások is:
https://www.youtube.com/watch?v=H1Knt8kBCeU, https://www.youtube.com/watch?v=Q2beU6xBDJo

 

ÖKK, FMÖ 

 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP