MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Mária-napi búcsú és szentmise Bodajkon
2022.09.13. 08:45

Szeptember 10-én és 11-én került sor a bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária templom búcsújára hazánk legősibb kegyhelyén. A zarándokoknak és a megjelenteknek idén is Spányi Antal megyés püspök mutatta be két napos imádságos búcsú vasárnapi főszentmiséjét, melyen Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett. 
A kétnapos Mária-ünnepen először a Székesfehérvárról, Tatabányáról, Mórról és sok környékbeli településről érkezett gyalogos zarándokokat fogadta ünnepélyesen Mórocz Tamás, a kegyhely plébánosa, majd a délutáni búcsúi program keresztúttal folytatódott. Az éjszakai és hajnali szentmisék, valamint a közösségek által vezetett imádságos virrasztás előtt, elsőként Martos Levente Balázs, a Központi Szeminárium rektora mutatott be szentmisét a főbúcsú előestéjén. 


A püspöki búcsúi szentmisét Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke celebrálta. „Amikor Bodajk ősi kegyhelyének földjére lépünk, szentek lába nyomába lépünk! Homályba vész e legősibb kegyhelyünk kezdetének története. Amit azonban biztosan tudunk, az megindító és felemelő. Évezrednél több idő könyörgő imádsága, könnyes bűnbánata és mosolygós hálaadása teszi szentté ezt a helyet!” – kezdte ünnepi gondolatait a főpásztor, aki hozzátette: „Őseinkkel közös katolikus hitünk hozott ide minket is. Mert van nekünk is miért könyörögni, van miért bűnbánatot tartani, és van miért hálát is adnunk! Könyörögni, imádkozni kell, amit a zarándoklat áldozatával tudunk itt erősíteni, nyomatékosítani. Hiszen látjuk, milyen bizonytalanná vált hirtelen a világunk.”


Az ünnepi szentmise után a szentséget körmenetben kísérték vissza a kegytemplomba, majd a hagyományos oltárkerülés és a keresztútjárás következett a bodajki kálváriadombon. A bodajki búcsú közös imádsággal és szentmisével zárult. Sebeinket bekötözted, Ó bodajki Mária! – hangzott fel Bodajk himnusza.
 
(forrás: Székesfehérvári Egyházmegye)

Keresés

Tájékoztatás

Testvérkapcsolat

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum