MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megalakult a Fejér Megyei Felzárkózási Fórum a Megyeházán
2018.06.15. 14:36

Fejér megyében élő hátrányos helyzetű lakosság felzárkózási lehetőségeiről szóló fórum nyitókonferenciát szervezett pénteken délelőtt a Fejér Megyei Önkormányzat a Megyeháza Dísztermében, mellyel a „Fejér megyei felzárkózás-politikai együttműködés fejlesztése” című projekt elindítására is sor került. A mintegy 65 millió forintos projektet a Széchenyi 2020 program keretében a Fejér Megyei Önkormányzat valósítja meg a 2018-2020-as időszakban. A konferenciát a Fejér Megyei Felzárkózási Fórum elnökeként Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. 
„A mintegy 65 millió forintos projekt végső kedvezményezettjei a mélyszegénységben élők, a romák, a nők, a gyermekek, az idősek, a fogyatékkal élők”- hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Molnár Krisztián. A projekt 36 hónapos megvalósítási időszaka az őket érintő intézkedésekre, társadalmi folyamatokra fókuszál. A pályázatban tett kötelező vállalások szerint a következő három évben a Fejér Megyei Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a már működő, esélyteremtő együttműködések munkájának összehangolására, illetve a települési önkormányzatok esélyteremtési intézkedéseinek feltérképezésére. A projekt során félévenként megyei felzárkózási fórumra, illetve negyedévente munkacsoport ülésekre várja az önkormányzat a felzárkózással érintett szakterületek képviselőit. A fórumok, a munkacsoportok, valamint a településeken történő terepmunka nyomán készül majd el a Fejér Megyei Szolgáltatási Út Térkép. Ahhoz, hogy a Térkép pontos információkat adjon, az elkövetkező időszakban szükség lesz a partnerségre felkért szervezetek tapasztalataira, ötleteire, a szakmai területeken fellelt problémák megismerésére, a jó gyakorlatok ismertetésére. Az elkészülő dokumentum feltárja majd a megyei szolgáltatási ellátottságot, a helyi esélyegyenlőséget érintő hiányosságokat.
A projektben megvalósul továbbá a Fejér Megyei Esélyteremtő Paktum, amely az együttműködések gyűjteményével, a Szolgáltatási Út Térkép alapján feltárt hiányosságokra kínál majd megoldásokat, lehetőségeket. A pályázati felhívás elvárása, hogy a széles körű bevonásra épülő projekt eredményeinek be kell épülnie a megyei fejlesztéspolitikai dokumentumokba. Elhangzott, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat projektben tett vállalása szerint az önkormányzat munkatársai egy szervezetfejlesztő, érzékenyítő képzésen vesznek részt. A kompetenciák fejlesztése nemcsak külső rendezvényeken, hanem egy belső folyamatban is érzékelhetővé válik. Az elkövetkező 36 hónap során közösségi együttműködést erősítő rendezvénysorozat várja a megye településein élőket. A rendezvények keretében színes programok, szakmai előadók segítik a helyi emberek információhoz jutását, erősítve egymás elfogadását - ismertette a résztvevőkkel a megyei közgyűlés elnöke.
„Az esélyegyenlőség a társadalom, így a Fejér Megyei Önkormányzat számára is fontos érték, segít elérni azt a célt, hogy megkülönböztetés nélkül mindenkinek esélye legyen a munkavállalásra, előmenetelre, a jó minőségű szolgáltatások elérésére, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, egészséges vagy fogyatékkal élő, milyen a származása vagy anyagi helyzete, illetve életkora. A társadalmi egyenlőtlenség csökkentése érdekében mindenkinek együtt kell működnie, minden projektnek e célokat is szolgálnia kell.” – emelte ki Dr. Molnár Krisztián. Ennek jegyében írták alá a rendezvény megkezdése előtt az együttműködő partnerek részéről az együttműködési szándékot megerősítő nyilatkozatot.
A konferencián Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának főosztályvezetője tartott előadást a kormányzati felzárkózás-politika irányvonalairól.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Márton Zoltán, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének osztályvezetője a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság társadalmi felzárkózási missziójáról beszélt.
Az előadások sorában Domokos Tamás, Az ECHO Innovációs Műhely szakmai igazgatója bemutatta a „Fejér megyei felzárkóztatás-politikai együttműködés fejlesztése” című projektet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A rendezvényt Vajay Zsuzsanna, a Széchenyi Programiroda tanácsadójának előadása zárta a Fejér megyében futó EFOP projektekről.
 
A nyitókonferencián kulturális műsorukkal közreműködtek a Sárkeresztúri Általános Iskola tanulói, valamint a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gyermekei.
2018. a kulturális örökség európai éve alkalmából Marosvásárhelyen szervezett Keresztúr Nevű Települések Szövetségének nemzetközi diákvetélkedőjén a Sárkeresztúri Általános Iskola három diákja: Oláh Roxána, Horváth Jázmin és Hegedüs Zsolt produkciója 3. helyezést ért el és különdíjban is részesült.Ezt a műsorszámot a konferencia közönségének is bemutatták, elsőként „Sárkeresztúr kulturális öröksége diákszemmel” című fényképes tablón mutatták be településüket, Sárkeresztúrt. 
A fórumnyitó konferenciát Tessely Zoltán, Törő Gábor és Varga Gábor országgyűlési képviselők, a Fejér Megyei Kormányhivatal képviseletében Dr. Simon László kormánymegbízott és Dr. Petrin LÁszló főigazgató is megtisztelte jelenlétével. 
Ezt a műsorszámot a konferencia közönségének is bemutatták, elsőként „Sárkeresztúr kulturális öröksége diákszemmel” című fényképes tablón mutatták be településüket, Sárkeresztúrt. Majd a Sárkeresztúrt jellemző, egymás mellett élő magyar és roma lakosság apropóján egy mezőföldi magyar és egy Kárpát-medencei roma táncot adtak elő.
Kovács Barbara, Aranyosi Ervin, Alanyai Antal, Lovászy Dominik, Nagy Szaffi és Kolompár Léna, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattól érkező gyermekek verseket és népdalcsokrot adtak elő.
A nyitókonferencia keretében a Megyeháza aulájában nyílt kézműves vásár, melyen a Hangyák Szociális Szövetkezet és a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gyermekei által készített termékeit vásárolhatták meg a résztvevők.
 
A Fejér Megyei Önkormányzat projektindító rendezvényén települési, nemzetiségi önkormányzatok, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkózási Fejlesztések Főosztálya, a Fejér Megyei Kormányhivatal, gazdasági társaságok, a köznevelés, szakképzés intézményi képviselete, a történelmi egyházak képviselői, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, társadalmi felzárkóztatás területén több érintett intézmény és szervezet, valamint civil szervezetek képviselői vettek részt.
 
A Fejér Megyei Önkormányzat a Széchenyi 2020 program keretében 64.990.230,- Ft forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az EFOP – 1.6.3-17-2017-00005. azonosító számú „Fejér megyei felzárkózás-politikai együttműködés fejlesztése” című projekt megvalósítására. A projekt 2018. január 1-jével kezdődött, zárása 2020. december 31-re várható.
 

Keresés

Tájékoztatás

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP