MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megállították az „orosz gőzhengert” – tisztelgés a magyar huszárok előtt
2021.12.11. 14:03

A limanovai csata 107. évfordulójára emlékezett szombaton délben a Fehérvári Huszárok Egyesülete a Városház téren, a 10-es huszárok lovasszobránál. Pátzay Pál szobrát a harcok 25. évfordulóján, 1939 decemberében avatták fel a Városház téren, azóta hirdeti a fehérvári huszárok hősiességét. 
A déli harangszóra vonult be a Fehérvári Huszárok Egyesülete a Városház térre, hogy megemlékezzenek az I. világháború egyik legvéresebb csatájáról, melyben döntő szerepe volt az önfeláldozó magyar huszároknak. 


1914. december negyedike és tizenharmadika között az I. világháború egyik legvéresebb csatája zajlott le a Lengyelország területén lévő Limanovában, ahol a magyar lovasság küzdött meg az orosz csapatokkal. A több mint egy hétig tartó csata során a magyar sereg súlyos veszteségeket szenvedett. Önfeláldozóan verekedett a lóról leszállt magyar lovasság, szurony nélküli karabéllyal a kezében. A rengeteg kiontott vér végül elérte a célt, hiszen megállították az orosz előrenyomulást, de ez rengeteg katona életébe került.
A csata hadászati jelentősége, hogy a támadásban lévő „orosz gőzhengert” itt sikerült megállítani, a lengyelek pedig úgy tartják, a magyar huszárok mentették meg őket az orosz uralomtól. Így vált Limanova a magyar katona első világháborús helytállásának szimbólumává.


A csata évfordulóján – ami egyben a Fehérvári Huszárok Emléknapja - koszorút helyezett el Pátzay Pál szobránál Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere.


A szobor talapzatánál a Magyar Honvédség és több hagyományőrző szervezet is tisztelgett a magyar hősök előtt.

(fotók: ÖKK)
 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP