MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megemlékezések Hősök Napja alkalmából a megyeszékhelyen
2019.05.27. 08:51

Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a belvárosi Hősök terén zárult az a megemlékezéssorozat, melynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. 

Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös megemlékezést tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

 

 Május utolsó vasárnapján emlékezünk meg mindazon katonahősökről, akik életüket áldozták a magyar nemzet szabadságáért, függetlenségéért. A kezdeményezéshez hagyományosan minden esztendőben csatlakozik Székesfehérvár Önkormányzata. A megemlékezések pénteken a város katonatemetőiben kezdődtek, majd szombaton a Donát és Zobori utcák találkozásánál lévő emlékkeresztnél folytatódtak.

Május 26-án, vasárnap délben a belvárosi Hősök terén tartottak megemlékezést, ahol a déli harangszót követően hangzott fel a Himnusz. Elsőként dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Balogh Gergely megyei önkormányzati képviselő helyezett el koszorút, majd a Magyar Honvédség Parancsnoksága képviseletében Sándor Zsolt dandártábornok, valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred képviselői tisztelegtek a katonahősök emléke előtt.

 

Az eseményen több, a honvéd hagyományokat őrző civil szervezet és a nyugállományú honvédek is képviseltették magát. A megemlékezésen a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és díszőrök működtek közre.Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a belvárosi Hősök terén zárult az a megemlékezéssorozat, melynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek.

 

A Hősök Napja alkalmából tartottak megemlékezést a II. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél szombaton délután. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték, 2014-ben pedig felújítás után szentelték újra.

Székesfehérvár Önkormányzatát Cser-Palkovics András polgármester képviselte az eseményen, a Fejér Megyei Önkormányzat nevében Balogh Gergely önkormányzati képviselő koszorúzott, míg a Székesfehérvári Járási Hivataltól Bartus Tamás osztályvezető volt jelen az eseményen.

 

A Himnusz közös eléneklésével kezdődött a megemlékezés, majd Tornyai Gábor atya, az Öreghegyi Egyházközség plébánosa szólt az egybegyűltekhez. A mai napon azokra az emberekre, hétköznapi hősökre emlékezünk, akik az életüket adták a haza védelméért – mondta, majd felolvasta Pásztor Domokos Parasztballada az eltűnt katonáról című versét olvasta fel. Közös imádságot mondtak a megemlékezők, majd koszorúkat, virágokat helyeztek el a kereszt talapzatánál.

 

Az országos kezdeményezéshez hagyományosan csatlakozott Székesfehérvár városa, pénteken az Izraelita-, a Rác- és a Hosszú temetőben, valamint a Szentlélek katonatemetőben és a Repülős és Ejtőernyős emlékműnél is tartottak koszorúzásokat.

 

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó hétvégéjén tartjuk azokra a katonákra és civilekre emlékezve, akik életüket áldozták Magyarországért.

Először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe a Hősök Napját, melyet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartottak meg. A rendszerváltoztatás után újraéledt a tiszteletadást, melyről 2001-től ismét törvény rendelkezik.

Az Izraelita temetőben Földi Zoltán önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Márkus Ferenc ezredes, míg a Rác temetőben Szigli István önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Rumi Zoltán ezredes koszorúzott.

 

Kora délután a Hosszútemetőben Szigli István önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Somogyi Zoltán ezredes helyezték el az emlékezés virágait, a Sárkeresztúri Szentlélek katonatemetőben pedig Mészáros Attila alpolgármester, Balogh Gergely, megyei önkormányzati képviselő, Schneider Istvánné, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetőhelyettese és Kiss László ezredes emlékezett meg a háborúkban elesett magyar katonákról.

Délután a Vásárhelyi úton, a Repülős és Ejtőernyős emlékműnél Viza Attila önkormányzati képviselő, Balogh Gergely megyei önkormányzati képviselő, Petrás József, a Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője és Szűcs Pál ezredes tisztelgett a hősök emléke előtt.

 

 

 

 

 

Keresés

Választás 2019

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár