MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megnyitotta kapuit a felújított Lamberg-pince Móron
2022.05.26. 13:06

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán este a felújított Lamberg-pincét Móron. A műemlék épület a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program mintegy 300 millió forintos támogatásának köszönhetően újult meg. A felújított pincét Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, és dr. Istvánfalvi Dávid, Mór alpolgármestere, a Móri Borvidék TDM Egyesület elnöke avatta fel. 
A Hársfa utca 10. szám alatt található a móri Lamberg-pince, ami a 18. század második felében épült. A történelmi jelentőségű műemlék épületet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program mintegy 300 millió forintos támogatásának köszönhetően sikerült megmenteni.


Mint azt a pince ünnepélyes megnyitóján Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hiánypótló jelentőségű volt ez a beruházás, hiszen azon túl, hogy megmenekült az enyészettől egy gyönyörű, 18. századi barokk épület, létrejött egy, a móri borturizmus szempontjából nagy jelentőségű közösségi tér. „Móron - bár az ezerjó hazája, és történelmi borvidékünk, ahol kiváló borászok és borászatok vannak – eddig nem volt olyan hely, ahova akár hétköznap is be lehetett volna menni egy pohár bort meginni, megtekinteni a helyi borkínálatot. Hála Istennek most már a helyi TDM működtetésében van egy ilyen hely, ahol rendezvényeket is lehet tartani, meg lehet ismerkedni a helyi kulturális örökséggel, és mellette természetesen meg lehet kóstolni a kiváló móri borokat” – emelte ki a beruházás kapcsán Dr. Molnár Krisztián.


Borain keresztül a megújult Lamberg-pincében az egész Móri Borvidék jelen van – emelte ki az ünnepélyes megnyitón Törő Gábor országgyűlési képviselő, aki hozzátette: a Móri Borút létrehozásához további fejlesztéseket terveznek. „Nagyon sok pince található a Hársfa utcában is, ezt össze kellene kötni az Ezerjó utcával, Pince utcával, Zrínyi utcával – ezáltal az összes móri borászat elérhetővé válik. A kerékpárút fejlesztése is zajlik, ezen keresztül pedig elérhető a borvidék több települése - így Csókakő, Pusztavám, Csákberény, Zámoly, Söréd” – tette hozzá Törő Gábor.


A fejlesztés eredményeként a pinceszinten - ahol a 40 m hosszú és 5 m széles dongaboltozatú borospince található - interaktív borászati kiállítás létesült, a pince feletti terekben pedig a látogatókat szolgálják majd ki, de a megújult Lamberg-pince a Móri Bornapok programjaiba is bekapcsolódik majd.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP