MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megújulhat a pátkai bekötőút
2021.01.22. 13:46

Újabb uniós keret érkezik Fejér megyébe – jelentette be Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Pátkán, amelynek bekötőútja eséllyel pályázhat az útfejlesztésre érkező másfél milliárd forint egy részére.  
– Nagyságrendileg másfél milliárd forint plusz uniós támogatást használhat fel Fejér megye a közeljövőben útfejlesztésre. Ennek oka, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban az addig kapott TOP-forrásokból származó támogatásokat gondosan használta fel – mondta el Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön a pátkai bekötőút elején, amelyre kitekintve, egyértelműnek tűnik a helyzet: ennek a szakasznak a felújítására nagy igény lenne. Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos kereste meg a közgyűlés elnökét azzal, hogy a pátkaiak, Pásztor József vezetésével, a bekötőút mintegy 900 méterének felújítását szeretnék. – Ezért nézzük most meg, miért is van szükség a felújításra. A döntés ugyanis még nem született meg – tette hozzá Molnár Krisztián, hangsúlyozva, hogy a megyében még számos projekt pályázik a keretre: a déli térségben útfejlesztések maradtak el például Sárbogárd, Mezőszilas területén. De máshol is vannak restanciák, úgy mint a 81-es úttól letérve a kisebb útszakaszokon.
 
Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója a pátkai út kapcsán kifejtette: először 1960-ban kapott szilárd burkolatot, majd ’76-ban készült rá a makadám burkolat.
 
– Meleg-aszfaltos felújítására remélhetőleg most tudunk majd sort keríteni, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „A gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” nevezetű pályázat keretein belül. A felújítandó útszakasz mintegy 900 méter hosszú, ez Pátka külterületi szakaszát jelenti, a helységnév tábláig – mutatta az igazgató, hozzátéve, hogy a pátkai bekötőút a pályázat eredményessége esetén két réteg aszfaltburkolatot kaphat, új padka-burkolat épülhet és rendeződhet a kétoldali útárok is. Továbbá vadonatúj közúti jelzőtáblák és burkolati jelzések kerülhetnek majd a szakaszra. – Kiemelkedő feladatot jelent a kétoldali fasor, amely nem olyan régi telepítés. Állapotukat felülvizsgáljuk, amelyek betegek, azokat kivágjuk, de helyükre újakat telepítünk. A Közút a legelső pályázati felhívásos időszakban benyújtja rá a pályázatát, s abban bízunk, hogy áprilisban megtörténik a pályázat pozitív elbírálása. De mi addig sem tétlenkedünk, a tervezést megkezdjük. Kedvező esetben legkésőbb 2022 tavaszán ez az útszakasz el is tud készülni.
 
Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos pedig, mindamellett, hogy hangsúlyozta, a megye egyik legrosszabb minőségű útjáról van szó Pátka mellett, melyről régóta tudjuk, hogy fontos volna a megújulása – ehhez még a helyi képviselőnek is tennie kell. – A településen Pásztor József és csapata vállalta fel, hogy a települési igényt megfogalmazza. Ezt azért tehették meg, mert a járványhelyzetben is a helyiek nagy segítségére voltak. Ez pedig alkalom volt arra, hogy beszélgessenek, s így derült ki, milyen fontos ennek az útnak a megújulása. Nagyon sok település gyűjt aláírásokat, erre gyűjteni most értelmezhető cél lenne, hiszen több más település is versenyez ezért a keretért – emelte ki a miniszterelnöki biztos. A belterületi részek szintén megújulásra várnak, ez látható Pátkán is. Mint kiderült, egy következő pályázati ciklusban várható olyan pályázat, melyre az önkormányzatok és a Közút adhatják be igényeiket belterületi utak karbantartására.
 
szöveg: feol.hu
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP