MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megújulnak a vendégmólók a Velencei-tó körül
2021.05.04. 18:14

A régiek helyére több, szélesebb és korszerűbb vendégmólók épülnek a Velencei-tó körül az idei évben -  jelentette be Dr. Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, valamint Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a VVSI hajóállomásán tartott ma reggeli sajtótájékoztatóján. Rendeződnek a Velencei-tó vendégmólói és hajóállomásai, a kormányhatározat szerint több mint 775 millió pluszt ad a kormány a rendezett tóhasználat feltételeinek megteremtésére.
A bejelentésen többek között szó volt arról, hogy noha a partfalfelújítási projekt keretében erre nem kerülhetett sor – amely uniós forrásból valósul meg – de több éves előkészítő munkának köszönhetően a kormány támogatásával ez sem marad el.
"Most, hogy megvalósultak mind a partfalfelújítási részek, mind kitisztultak a kikötők, amik eddig szeméttelepként, vagy zagytárolóként működtek, megnyílik sok-sok horgász, szabadidős tevékenységet végző ember számára" - mondta Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.
"Olyan elemek kerültek megépítésre, amely a lehető legjobban megfelelnek a természeti kihívásoknak és természetvédelemnek. Hogy példákat is mondjak: ahol lehetett, természetes faanyagokat alkalmaztunk a betonfelületek helyett, nyitva hagytunk partszakaszt és nem építettük vissza a teljes betonvédművet. Kimondottan olyan környezetvédelmi beruházásokat is megvalósítottunk, mint például halbölcsők, halivóhelyek, illetve a nyitott partszakaszok" - tájékoztatott Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.
 
"2020-ban a naptári napok 92 százalékában minimális vízszint alatti volt a vízállás, ezért elkezdtünk azon is gondolkodni, hogyan lehetne a vízutánpótlást biztosítani" - zárta Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos.
 
A beruházásban érintett települések: Gárdony, Velence és Sukoró. Erre a feladatkörre a kormány 506 millió forintot különít el. E beruházás megvalósítására az Országos Vízügyi Főigazgatóságot jelölték ki – konzorciumban a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanáccsal Dr. Molnár Krisztián elnökletével, valamint a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos szakmai közreműködésével.
 
Emellett a közforgalmú hajóállomások korszerűsítése is bekerül a támogatott projektek sorába, amely érinti az agárdi, gárdonyi, pákozdi, velencei, valamint Velencén az északi kanyari kikötőt. Erre a feladatra 275 millió 737 ezer forint támogatást biztosít a kormány. Ennek a beruházásnak a megvalósítására azonban már nem a vízügyet, hanem a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot jelölte ki, a miniszterelnöki biztos szakmai közreműködése mellett.
 
A határozat szerint a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos – azaz Tessely Zoltán – közreműködése mellett, 2022. december 31-ig történnek meg a fejlesztések.
 
Feol.hu;Fehérvár TV, FMC
 
 
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP