MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megújult a dunaújvárosi kórház szülészeti osztálya
2022.01.18. 10:39

A „Családbarát Szülészet” Pályázati Programnak köszönhetően újult meg a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya. A 84 millió forintos beruházás keretében megvalósított fejlesztést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke adta át Dunaújvárosban. A családbarát szülészet koncepció keretében a kormány 10 milliárd forintot fordít a magyarországi szülészeti infrastruktúra fejlesztésére és szakemberek továbbképzésére. A program keretében 2018-ban és 2019-ben is nyertes pályázatot nyújtott be a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház, így az intézmény 84 millió forintból hajthatott végre fejlesztéseket a szülészeti osztályon.
 
 
Dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója köszönetét fejezte ki, hogy ezeket a családok életében meghatározó pillanatokat mostantól még jobb körülmények között biztosíthatják az édesanyáknak, édesapáknak és a gyermekeknek.
„A család egysége, az apai kötődés erősítése és az édesanya biztonságérzete szempontjából nagyon pozitív hatású, ha az édesapa is jelen van gyermeke születésénél. Nagyon fontos továbbá a megszületés utáni első órában a szoros anya-gyermek kontaktus kialakulása. Ez az úgynevezett aranyóra, mely mind a gyermek személyiségfejlődése szempontjából meghatározó, később nem pótolható, mind az anyai érzelmek, ösztönök kialakulása szempontjából fontos, és előkészíti a sikeres szoptatás lehetőségét” – mondta el Dr. Mészáros Lajos főigazgató.
 
 
A beruházás keretében megvalósított fejlesztéseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át hétfőn Dunaújvárosban, aki az átadón elmondta: az elmúlt 10-12 évben 27%-kal nőtt hazánkban a termékenységi arányszám, a Kormány családvédelmi intézkedéseinek köszönhetően. „Az elmúlt két esztendőt ha nézem, akkor 200 ezer fiatal pár életkezdését tudtuk segíteni a babaváró támogatással és az otthonteremtési program is több százezer család számára jelentett fedélhez jutási lehetőségét. Az idei esztendő elején a gyermekgondozási díj maximális összegét is 280 ezer forintra emeltük, ami két és félszerese a 12 évvel ezelőttinek. És mivel tavaly egy másik nagy nemzeti célunkat, az 5 és fél százalékos gazdasági növekedést meg tudtuk haladni, ezért az idei esztendő elején eleget tudunk tenni azon kötelezettségvállalásunknak, hogy a gyermekeket nevelő szülők számára visszafizetjük a tavalyi esztendőben befizetett személyi jövedelemadót” – tette hozzá a miniszter.
 
A pályázaton elnyert összegből építészeti és műszerfejlesztéseket valósított meg a kórház. Mint azt Dr. Mészáros Lajos főigazgató elmondta, a legnagyobb hangsúlyt a szülőszoba komplett felújítása kapta, de megújították és bővítették az osztály bútorzatát és eszközparkját is. Új szülőágyak, szülőmonitorok, inkubátorok, CTG készülékek és egyéb kiegészítők beszerzése történt meg, és kialakítottak egy NST-vizsgálóhelyiséget is az intézményben. Mindezek mellett képzési programokban vehettek részt az osztály munkatársai a nyertes pályázatoknak köszönhetően.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP