MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Megújult a patinás alcsúti iskola minden traktusa
2019.05.06. 09:16

A József Nádor Általános Iskola lerobbant szárnya újult meg pályázat segítségével, mostantól közösségi térként szolgál az intézményben, s más eseményeknek is.Az alcsúti iskola a falu szívében áll – a klasszicista főépület maga kétszáz esztendős, József főherceg jószágfelügyelőségeként szolgált, a háború után pedig állami általános iskola lett – máig az. Hozzáépítettek körbe-körbe részeket, majd egy szép, rusztikus új, kétszintes, önálló szárnyat is kapott.Korábban növekedett a gyermeklétszám, majd csökkent, de az igények is változtak. A most megújult szakasz a helyi emlékezet szerint istálló volt, később abból is tantermeket alakítottak ki, legutoljára a karbantartók raktáraként csúfoskodott valóban igen méltatlan külsővel. Négy éven át százhetvenhat millió forintot költöttek az iskolára, energetikai korszerűsítést hajtottak végre minden traktuson, kicserélték a tetőt, a nyílászárókat, falakat vakoltak, festettek. Záróakkordként az utolsóból lett az első, közösségi térként a legszebb immár kívül-belül az egykori istálló.
 
A József Nádor Általános Iskola fokozatosan újult meg, több pályázati forrásból, mondta el Tóth Erika polgármester a pénteki avató ünnepségen. Az önkormányzat, a pedagógusok és elkötelezett helybéliek, szülők, pedagógusok dolgoznak erőteljesen azért, hogy az alcsútdobozi iskola ne jusson sok falusi iskola sorsára, s ne fogyjanak el belőle a gyerekek. Erről az erőfeszítésről, s annak gyümölcséről szólt a polgármester köszöntő beszédében, személyes emlékeit is megidézve. Ő maga is itt tanulta a betűvetést, gyermekei szintén, s szeretné, ha unokái is innen indulnának az élet útjára. A mostani gyerekeknek és a megjelent felnőtteknek, idősebbeknek felidézte a hajdani, mára legendássá vált pedagógusok emlékét, köztük olyanokat, akik alcsútdoboziként, a falu szülötteként álltak helyt a tanításban, nevelésben.
 
Az ünnepségen megjelent Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, Petrin László, a megyei kormányhivatal főigazgatója, Török Szabolcs megyei tankerületi vezető, Sisa András jegyző, s a kivitelező cég képviselője.
Tessely Zoltán elsőként a gyerekekhez szólt, mondván, a ma fiataljai a jövő Magyarországát építik, rájuk számítanak azok, akik ma mind-mind az iskola jobbításán fáradoztak – a támogató kormány, a sikeres pályázatokat író községi vezetők, politikusok, szülők. Elmondta, hogy 2014-től Alcsútdoboz éves költségvetésével egyenlő összeget, 400 millió forintot fordítottak fejlesztésre a faluban. Idén két választás előtt állunk, mind az EP-, mind az őszi helyhatósági választás során a jövőnkről is döntünk, hangsúlyozta. Az EU-s támogatások nem „kegyként” érkeznek hazánkba, fűzte hozzá, hazánk jogokat adott át, s kötelezettségeket vállalt a csatlakozással, mint köztudott.
 
Molnár Krisztián elnök megyei kitekintést nyújtott a beruházásokról, Török Szabolcs a vállalt értékek védelméről beszélt a gyerekek nyelvén. Keindl Zoltánné iskolaigazgató a köszönet szavait tolmácsolta a tantestület nevében, Szilveszter Mária tanárnő az örök igazságot hordozó Reményik-verssel, A templom és az iskola soraival aktualizálta az avató eseményt. Az iskola kórusa és Márton Dóra hegedűjátéka emelte az ünnepség hangulatát.
 
 
szöveg, fotó: feol.hu 
 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár