MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Önkormányzatok a klímaváltozás ellen - Fókuszban a természeteses vízmegtartás
2020.09.16. 15:30

Önkormányzatok a klímaváltozás elleni küzdelemben címmel rendeztek klímakonferenciát a Fehérvári Civil Központban. A rendezvényen az önkormányzatok döntéshozóinak, szakembereinek figyelmét hívták fel a klímaváltozás hatásaira és lehetőséget kínáltak arra is, hogy a szakemberek bővítsék tudásukat a természetes vízmegtartást segítő megoldásokkal kapcsolatban. A LIFE-MICACC projekt keretében, a Klímabarát Települések Szövetsége és a Fejér Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósult konferencián számos érdekes előadás hangzott el a klímavédelemmel kapcsolatban.

Elsőként dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy az éghajlatváltozás globális probléma, melynek következményeivel országunk is egyre gyakrabban szembesül. "Magyarország éghajlatváltozásnak való kitettségét tetten érhetjük a települések érzékenységében is. Az egyre gyakrabban előforduló árvizek, villámárvizek és aszályok súlyos károkat okoznak az érintett területeken, amelyek megoldására már számos nemzeti programot hívtunk életre. A LIFE-MICACC projekt innovatív megoldásokkal szolgálhat a tekintetben, hogy a helyi szintű klímaadaptáció is megjelenjen a helyi programokban, stratégiákban." - fogalmazott a helyettes államtitkár, aki a legfontosabb célokat is vázolta. "Szeretnénk felhívni a magyar önkormányzatok döntéshozóinak, szakembereinek és egyéb alkalmazottainak figyelmét a klímaváltozás hatásaira, továbbá hogy bővítsük a tudásukat a természetes vízmegtartást segítő megoldásokkal kapcsolatban. Ennek érdekében öt hazai, az éghajlatváltozás hatásai által negatívan érintett önkormányzat vízmegőrző képességének növelését szeretnénk elérni. Az öt partner önkormányzat és a társult partnerek segítségével, egy olyan gyakorlatot valósíthatunk meg, amely mintául szolgálhat a természetes vízmegtartó módszerek elterjesztésében a hasonló problémával küzdő önkormányzatok között, határon innen és túl." - tette hozzá. 

dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke az előadások előtt arról szólt, hogy a klímavédelem területén olyan munkát indítottak el az 2016-ban, ami példaértékű a megyei önkormányzatok körében, többek között elfogadták a megyei klímastratégiát is.

dr. Molnár Krisztián hangsúlyozta, hogy soha nem volt aktuálisabb a környezetvédelem ügye mint most: "Bizonyított tény, hogy a szélsőséges időjárási körülmények, éghajlatváltozás fokozzák a vírusok megjelenésének és terjedésének lehetőségét." - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki felidézte, hogy milyen pusztítást végeztek az idei nyáron Fejér megye településein a villámárvizek. Konkrét megyei lépésekről is szólt, mint példul a zöldterületek növelése, erdősítések és a fasorültetési program számos Fejér megyei településen.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke szerint sok feladatot kell még elvégezniük. Kiemelte, hogy a víz alapvető erőforrás az emberi társadalomban: "Ma még bővelkedünk benne itthon, de a világ számos táján már nincs ez így. Fontos ez a kérdés azért is, mert a Kárpát-medence is vízvesztő pozícióban van, évek múltán Magyarország is szembesülni fog ezzel." Kovács Lajos a kérdés fontosságát egy félelmetes adattal is érzékeltette: az Egyesült Államokban már 2050-re a települések 38%-ban komoly vízellátási problémák lesznek a szakértők egybehangzó véleménye szerint.

A konferencián Dr. Pálvölgyi Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense kiemelte, hogy hármas feladata van most a településeknek: szemléletformálás, stratégiaalkotás, kapacitásfejlesztés. Hangsúlyozta, hogy a városok számára egyre fontosabb feladat, hogy a belterületi csapadékvíz-elvezetést hatékonyabbá tegyék.

A klímakonferencián Székesfehérvár Önkormányzatát Molnár Tamás  környezetvédelmi és civil tanácsnok képviselte.

Letölthető előadások:

https://drive.google.com/drive/folders/1U5LEDNS5jRiFN1pnYbMIzQ_MUK-mgCOf?usp=sharing

szekesfehervar.hu, FMÖ 

Keresés

Tájékoztatás

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP