MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Önzetlenségből vizsgázott jelesre a fehérvári katona
2021.11.12. 11:24

A bajtársiasság szellemében indultak útjukra azok a katonák, akik a Bocskai Portya és Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenetet járták végig Debrecenben. A menet tagja volt Szelke Vivien Szvetlána fehérvári őrmester is, aki egy bicegő, ifjú kadéton segített a 40 kilométeres útvonal hatodik kilométeréhez érve. Az esetnél Kiss Erik Zoltán őrmester, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred katonája is támogatta. Az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél szolgáló Szvetlána a bajba jutott, lábán vízhólyaggal küzdő kadétot a helyszínen azonnal ellátta. A segítségnyújtásba később a Nemzeti Közszolgálati Egyetem másodéves hallgatói is bekapcsolódtak. A sebet ellátták, a fiú jobban lett, így már – új ,,támogatóival” kiegészülve - folytathatta útját.  

Szelke őrmester a hozzá csatlakozó gyerekeknek nem csak testi épségét tartotta szem előtt: a honvéd hivatásról és az emberi értékekről is beszélgetett velük. Menetelésük alatt Szvetlána átadta mindazt a tudást a 14-15 éves,,leendő katonáknak”, amelyet a Magyar Honvédség altiszti akadémiáján, kiképzője által magáévá tett.
 
  
Az eset további érdekessége, hogy hamarosan újabb társaság zárkózott fel a bicegő kadét köré: két lány és három fiú, akik szintén szerették volna kis társukat a célig támogatni. Míg vitték a sérültet, a mellettük haladók szépen, alakiasan, leendő katonákhoz illő magatartással, fegyelmezettséggel vették fel a lépést. Az út során Szelke és Kiss őrmester megosztották velük, hogy a katonalétben nem csupán a fizikai állapot és a lexikális tudás bír nélkülözhetetlen szereppel, hanem a pozitív emberi és katonai értékek is: a bajtársiasság, lojalitás, bátorság, kitartás, elkötelezettség, a fegyelem és a tisztelet, valamint a tettekben és szavakban egyaránt megnyilvánuló hitelesség. 

A célegyenesbe a hét kadét igencsak megerőltetett lábakkal ért be, de küzdeni akarásuk, és a társuk iránt gyakorolt nemes gesztus ténye túllendítették őket ideig-óráig érzett fájdalmaikon. Katonadolog…mondhatnánk…
A verseny zárásaként - ezeket az értékeket is figyelembe véve -, valamennyien Bocskai Portyás felvarrót és emléklapot vehettek át és szakszerű egészségügyi ellátásban is részesültek. 

(Szöveg: Gyimóthy Levente ha.  Fotó: Révész Csaba ha. és MH) 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP