Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Örökségünk a szabadság vágya – az 56-os forradalomra emlékeztek a színházban
2017.10.24. 08:19

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek hétfőn este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvanegy évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei közgyűlési elnök elismeréseit is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján. 
Az október 23-i megemlékezések a Vörösmarty Színházban rendezett ünnepi esttel folytatódtak, ahol elsőként Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott emlékező beszédet. „Az elmúlt fél évezred magyar történelmét, az országot és népét eltipró török, osztrák, majd az orosz megszállók uralták. De a magyar nép szabadság utáni vágyát eltiporni soha nem tudták. Ahogy Faludy György írta, egyszer minden száz évben talpra állunk kínzóink ellen. Mint ahogy azokon az őszi, napsugaras, derűs októberi napokon is.” - mondta, majd szólt a Székesfehérváron megálmodott utcaszínházról, amely közelivé és élővé teszi egykori forradalmak felemelő pillanatait a ma élők számára.
Beszélt arról is, hogy a szabadság és függetlenség vágya adott fegyvert a változásra vágyó emberek kezébe 1956 októberében, november 4-én azonban tragikus hajnalra ébredt a nemzet. De az elkövetkező évtizedek sem törölhették ki a nemzeti emlékezetből a szabadság, a függetlenség, a nemzeti önrendelkezés eszményét – ez 56 öröksége. „Október 23-a legerősebb üzenete számunkra az, hogy van, ami soha nem változik, mert nem változhat. Mi magyarok a szabadság népe vagyunk! De ahogy ’56-ban, most is idegen hatalmak akarják kijelölni, ki és hogyan vezesse Magyarországot. És mint akkor, vannak jelöltek, akik a hatalomért és a pénzért készséggel kiszolgálják az idegen érdekeket. Mi hiszünk igazunkban és hazánkban, és ha kell, megküzdünk érte. Védjük meg Magyarországot, mert szabadságunk, hazánk, nemzetünk a tét.” – zárta gondolatait Vargha Tamás.
Ugyancsak beszédet intézett az ünneplőkhöz dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Úgy fogalmazott: „1956. október 23-ával nemzetünk minden volt és minden eljövendő forradalmát, szabadságharcát ünnepeljük, minden volt és leendő, ismert és örökre ismeretlenül maradó hősünk előtt tisztelgünk! Hiszen ’56 … táptalaja is lehet népünk minden jövendő ellenállásának, felkelésének, amelyet függetlenségéért, szabadságáért bármikor vívnia kell!”
Az elnök arról is szólt, hogy 1956 októbere történelmünk egyik legértékesebb pillanata volt. Beszélt a nemzet fennmaradásáért vívott küzdelmekről, a kommunizmus elnyomásáról, Székesfehérvár és Fejér megye forradalmi eseményeiről, a ’89-es rendszerváltásról és napjaink legnagyobb kihívásáról, a migránsáradatról. Azzal zárta gondolatait, hogy a magyarságunkat, a kultúránkat és a keresztény hitünket védjük ugyanazzal a hittel, bátorsággal és bölcsességgel, mint azt az ’56-os őseink tették.
 
A színházi ünnepség keretében adták át a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének elismeréseit.
A Fejér Megyei Közgyűlés elnökének elismerésében részesült Németh János az 1956-os forradalom és szabadságharc idején tanúsított példamutató helytállásáért és áldozatvállalásáért. 1934. január 7-én született Csákváron. 1956. október 23-tól részt vett a pesti tüntetéseken, majd 25-én hazatérve tájékoztatta a lakosságot a budapesti eseményekről. Alelnöke volt a csákvári Nemzeti Bizottságnak, majd ’57 februárjában letartóztatták, végül ez év decemberében Tökölről szabadult.
A Fejér Megyei Közgyűlés elnökének dicséretében részesült Bohus Péter zászlós, a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Logisztikai Zászlóalj tervező zászlósaként nyújtott kiemelkedő szakmai munkájáért, valamint a honvédség és a társadalmi szervezetek sikeres rendezvényei érdekében végzett elhivatott szervező és támogató tevékenységéért.
Szintén elnöki dicséretet kapott Csibrik Csaba rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság, Közlekedésrendészeti Osztály, Autópálya Alosztály alosztályvezetőjeként Fejér megye közrendje és közbiztonsága javításában nyújtott színvonalas, példamutató rendőri munkájáért.
Ugyancsak elnöki dicséretben részesült Nagy Ákos alezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság kiemelt főtisztjeként végzett elhivatott szakmai munkájáért, valamint a Magyar Honvédség tömeges migrációs helyzet kezelésével összefüggő feladatainak ellátásában nyújtott szakmai közreműködéséért és támogató tevékenységéért.
Elnöki dicséretet vett át Suszter Tamás rendőr alezredes is, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjeként Fejér megye közrendje és közbiztonsága javításában nyújtott kiemelkedő, elhivatott rendőri munkájáért.
 
A díjátadásokat követően a Vörösmarty Színház ünnepi műsorával folytatódott az est. A programban közreműködtek a teátrum táncművészei, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola végzett növendékei.
 
A városvezetés és a rendezők döntésének értelmében „A Tűz csiholói” produkciót október 24-én, kedden 16.45 órától változatlan helyszínen, a Városház téren láthatják az érdeklődők.

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár