MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Precíziós technológiák a mezőgazdaságban – Cecén számoltak be a mintaprogram eddigi eredményeiről
2022.09.16. 10:44

Gazdafórumot és szakmai napot rendeztek csütörtökön Cecén. A programon a „Precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben” című agrár mintaprojekt eddigi eredményeit ismertették. A Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben 2022. április 1-jén indult el a „Precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben” című agrár mintaprojekt, amely a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködésével valósul meg. A projekt legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben. A projekt során mintaterületeken mérések folynak a precíziós eszközök segítségével, majd az eredmények kiértékelésre és összehasonlításra kerülnek a hagyományos eljárás útján történő termelés eredményeivel.


A program jelentős mérföldköveként Vajtán megtörténtek az első talajmérések, bevezetésre került a farm menedzsment szoftver, valamint megkezdődött a drónos növényállapotfelmérés, amely többek között a talajnedvességről, tápanyagellátottságról és a növények stresszállapotáról adnak előzetes információkat. 


Az elmúlt száz évben nem volt olyan időszak, amikor ennyi összetett kihívással és problémával kellett ilyen rövid idő alatt megküzdeni a mezőgazdaságnak, mint napjainkban – mondta el a cecei gazdanapon Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, aki hozzátette: most tehát különösen nagy segítséget jelent, hogy a projekt keretében nyolc mezőgazdasági permetező és felmérő drónt, különféle szenzorokat, valamint az adatok kiértékeléséhez szükséges legkorszerűbb elemző szoftvereket szereztek be, amelyeket a térség gazdálkodói ingyenesen vehetnek igénybe, a hatékonyabb termelés érdekében.
 

Mint azt Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke a programon elmondta, az agrárszektor Fejér megyében is rendkívül fontos ágazat, amit az is jól mutat, hogy kiemelt hangsúlyt kapott Fejér megye 2021 – 2027-es időszakra szóló területfejlesztési programjában, a Szent István Fejlesztési Programban is. „A jelenlegi bizonytalan, háborús helyzetben kiemelten fontossá vált a közösségek önellátó képességének megtartása, fejlesztése annak érdekében, hogy mindennapi kenyerünk – átvitt és szó szerinti értelemben is - biztosítva legyen. Ezért is különösen fontos a mai szakmai nap, hiszen ezen cél eléréséhez  elengedhetetlen, hogy a legújabb, modern technológiák bevezetésre kerüljenek, és szerepet kapjanak az ágazat mindennapjaiban” – tette hozzá az alelnök.

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője szerint kulcsfontosságú lökést jelentene, ha a térségi gazdálkodók az évszázados agrártapasztalatokat valóban egybe tudnák fésülni a precíziós és smart-farming technológiákkal, és tevékenységüket megfelelő vízgazdálkodás is kiegészítené.

A projekt következő szakaszában a szakemberek többek között értékelik az érintett gazdaságok jelenleg alkalmazott technológiáit, talajadottságait és fejlesztési terveit, továbbá feltárják a gazdák digitalizációval és a precíziós technológiákkal kapcsolatos véleményét is.

Keresés

Tájékoztatás

Testvérkapcsolat

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum