Választás 2018.

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Régi szépségében az épület – a Stefánia-házból a kultúra háza lett Bicskén
2018.12.04. 08:05

Egyszerűen Bicskei Kultúrkúriának nevezték el a kisváros egyik legszebb utcájában álló épületet, amely megkezdi újabb szolgálatának évtizedeit. Kívül régiesen szép, belül korszerű, a település ékessége. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke és Pálffy Károly polgármester foglalták össze az ünnepélyes avatón a pályázat révén újjászületett Stefánia-ház históriáját.Advent első vasárnapjára időzítette az önkormányzat a felújított épület átadását, egyben megnyitották az Advent békessége című képzőművészeti kiállítást. A rövid, hangulatos Ady Endre utca az egyik legszebb rész Bicske szívében, az 1930-ban épült Stefánia-ház pedig különleges hangulatot képviselt mindig. Egykoron a Stefánia Közösség jóvoltából nyílt meg anya- és csecsemővédelmi központként, s a háború után is őket szolgálta az intézmény. Eredetileg Rudolf trónörökös feleségéről, Stefániáról nevezték el, aki az Osztrák-Magyar Vöröskereszt Egylet elnöke volt. Később védőnői központ volt, az emeletén szolgálati lakással, belül ugyancsak leromlott állapotban várta a jobb időket. A bicskei egészségügyi központban méltó helyre kötöztek a védőnők, a neobarokk stílusú háznak új funkciót kerestek.
Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke és Pálffy Károly polgármester foglalták össze az ünnepélyes avatón a pályázat révén újjászületett Stefánia-ház históriáját, majd adták át az épületet.
A Fenntartható turizmusfejlesztés-pályázaton a város csaknem 70 millió forintot nyert, ebből 63 millió forintot fordíthattak építésre. Az önkormányzat megtoldotta további 48 millió forinttal az összeget, így nem kellett kompromisszumot kötni a kivitelezésben. A teljes szerkezeti felújításon átesett épület földszintje negyven négyzetméternyi kiállítótérrel bővült, az emeleten kisebb helyiségek találhatók. Egyébként ebben az utcában korszerűsítették és bővítették az 1950-es évek óta magas szakmai színvonalon működő bölcsődét, szintén egy patinás épületet megtartván vele a városnak.
Stefánia
Az ünnepélyes megnyitót a Színnel-lélekkel Művészeti Egyesület képzőművészeti kiállítása követte. Bálint Istvánné alpolgármester az advent jegyében szólt a karácsonyvárás üzenetéről, méltatta az amatőr alkotó közösség érzelmi ráhangolódást tükröző műveit. Az ünnepi műsor adventi hangulatáról Gulyás Csilla hárfaművész, a Vajda János Gimnázium tanulói, s a mesemondó kisiskolás Rácz Ágoston Kristóf gondoskodott.
 
szöveg:feol.hu 

Keresés

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

Fejér Megyei Értéktár

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár