MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Székesfehérvár lesz a magyar katonák fővárosa
2019.02.07. 14:19

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz, miután a Magyar Honvédség Parancsnoksága, vagyis a honvédség szakmai irányítása a városba költözik - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön, Fehérvár polgármesterével közös sajtótájékoztatóján. Elhangzott, hogy várhatóan kilencezerrel növekszik majd a város lakosságszáma a költözéssel. Székesfehérvár Közgyűlése rendkívüli közgyűlésen egyhangúlag állt ki a honvédelmi fejlesztésekért. A Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról és Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról tartott sajtótájékoztatót a Városházán Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, miután az alábbi határozatot egyhangú döntéssel fogadta el rendkívüli közgyűlésén Fehérvár képviselőtestülete.


Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése az Országgyűlés, Magyarország Kormánya és a Honvédelmi Minisztérium a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról szóló döntéseivel egyetért, Székesfehérvár a Magyar Honvédség Parancsnoksága székhelyeként történő kijelölését köszönettel fogadja. A Közgyűlés büszkén állapítja meg, hogy Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa.

  • A Közgyűlés kifejezi nyitottságát, hogy szövetséges országokkal történő nemzetközi katonai együttműködésből adódó feladatokkal bővüljön Székesfehérvár Helyőrség feladatköre, és a város katonai szerepe ezáltal tovább erősödjön.
  • A fentiek megvalósulása érdekében Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata áttekinti tervezett fejlesztéseit és megvizsgálja azok illeszkedését és esetleges integrálhatóságát a katonai célú fejlesztésekhez.
  • A Közgyűlés felkéri a Polgármestert, hogy az esetlegesen ebből eredő, a várost terhelő többletkiadásokra vonatkozó javaslatot terjessze a Közgyűlés elé, ennek fedezetéül pedig a költségvetésben kerüljön tervezésre tartalék. A Közgyűlés felkéri a Polgármestert, hogy többletkiadások felmerülése esetén kezdeményezzen tárgyalásokat azok állami forrásból történő biztosítására.

Székesfehérvár önkormányzata kérte, hogy a város közgyűlése előtt is mondja el Magyarország honvédelmi minisztere és a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnoka, hogy milyen országos kormányzati és szakpolitikai döntések születtek, hiszen a Magyar Honvédség Parancsnoksága és annak székhelye vonatkozásában Székesfehérvár kitüntetett szerepet kapott - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. "Fontos, hogy ennek a folyamatnak már az elején is lehessen tájékoztatni Székesfehérvár és Fejér megye közösségét és a közvéleményt. Ez egy olyan stratégiai jelentőségű lépéssorozat, mely Székesfehérvár következő évtizedeit is meg fogja határozni és óriási lehetőséget jelent Fehérvár jövője vonatkozásában. Meggyőződéssel valljuk, hogy miközben egy nagyon erős, Közép-európai szinten is jegyzett gazdasági centrum Székesfehérvár, e mellett most lesz egy másik nagyon erős és fontos lába is a város fejlődésének. Székesfehérvár katonaváros, van történelmi múltja és van mire építkezni. Ezt az építkezést szeretnénk szolgálni azzal, hogy minden segítséget, támogatást megad Fehérvár, melyet a Közgyűlés is kifejezett." A városnak is lesz dolga a következő esztendőkben, hiszen mindent kell tenni azért, hogy a katonák elvégezhessék a feladatukat és családjuk illetve ők maguk is otthonként tekintsenek Székesfehérvárra. Ezt a segítséget egy határozatban is felvállalta a Közgyűlés és kifejeztük, hogy akár a fejlesztések, akár a közösségi élet tekintetében minden segítséget megadunk a katonáknak és a katonacsaládoknak - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.


Elmondta, hogy vannak olyan fejlesztések a város életében, mely a kormányzatnak is köszönhetően elindultak, de van néhány olyan fejlesztés, melynek áttekintését mi is felvállaltuk. Erről korábban tájékoztattuk már a város közvéleményét is: ez érintheti a középiskolai campust, a Fekete Sas Szállót és közlekedési fejlesztési kérdéseket is. Köszönjük a lehetőséget, hogy tájékoztathatjuk a Fehérváriakat, hiszen a város életében is egy mérföldkő ez a fejlesztés – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Beszélt arról, hogy a térségben végbemenő változások arra köteleznek minket, hogy nem nézhetjük tétlenül az új biztonsági kihívásokat. Példaként említette, hogy a délszláv válság hatásait még mindig érezni és a Nyugat-Balkánon is érezhető a nyugtalanság. Kiemelte, hogy segítjük ezen országok észak atlanti csatlakozását azonban nem lehet megoldás hosszútávon, hogy több ezer katona állomásozzon a térségben. A honvédelmi miniszter megemlítette az ukrán helyzetet és beszélt arról is, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a kibertérben lévő veszélyeket sem.

Kötelességünk, hogy a békét és a biztonságot szavatoljuk, ezért hozta azt a döntést a kormány, hogy Magyarországnak szüksége van egy erős honvédségre, mely elkötelezett az ország lakosságának védelmének érdekében. Ennek része, hogy megújítjuk a Honvédséget és új technikai eszközöket állítunk rendszerbe, de önmagában a technika és a kiképzett katona is kevesebbet ér, ha a vezetés elavult – mondta Benkő Tibor. „Éppen ezért változott a Honvédelemről szóló törvény, ami megteremtette annak feltételét, hogy a kor kihívásainak megfelelő felső szintű vezetése legyen a Honvédségnek. Korábban a Honvédelmi miniszter irányította és vezette a honvédséget. A minisztérium most irányelveket fogalmaz meg és feladatot szab a Magyar Honvédség parancsnokának majd ellenőrizni a feladatok végrehajtását. Ehhez a minisztériumnak meg kell teremteni a szükséges feltételrendszeret. A katonai szervezetek vezetését pedig nem politikusnak kell vezetnie, hanem az önálló Magyar Honvédség parancsnokának. Ezt a parancsnokságot pedig nem Budapesten kívánjuk létrehozni, hanem egy olyan történelmi múltú városban, mint Székesfehérvár, mely mindig fontosnak tartotta a katonáit. Székesfehérvár lesz a jövőben a magyar katonák fővárosa. A város lakosai kiérdemlik ezt a címet és biztos vagyok abban, hogy Fehérvár a parancsnokságnak nagy segítséget nyújt.”

Elhangzott, hogy a polgári életben sokszor úgy gondolkodnak az emberek, hogy egy ilyen fejlesztés veszélyt jelenthet a város számára. Egy város azonban adott esetben nem a katonák által válna stratégiailag fontossá, hiszen ilyen esetben a katonák nem itt tartózkodnának. A katonák jelenléte békét és biztonságot jelent, nem nyugtalanságot.” - hangsúlyozta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a parancsnokság mellett tervek között szerepel, hogy fehérvári központtal létrejön egy többnemzetiségű hadosztály. Ez Magyarország számára rendkívül fontos, szervezet lesz, mely állandó felelősséggel tartozik a Közép-európai térség biztonságáért is.

A parancsnokság megkezdi az áttelepülést Székesfehérvárra és ezzel együtt komoly infrastrukturális beruházások történnek, hiszen a parancsnokságot el kell helyezni és az ide költöző katonáknak bölcsőde, óvoda, iskola és szolgáltatásokat nyújtó bővítés szükséges. „Ismerve a város elhivatottságát, megnyugtatónak tartom az együttműködést.” - emelte ki a honvédelmi miniszter.

Eddig is minden szeretetet és odafigyelést megkaptunk Fehérvártól, amit minden fehérvári polgárnak szeretnék megköszönni. Folytatni fogjuk azt a közös munkát, amit eddig is elkezdtünk.” - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

Mi katonák a saját bőrünkön érezzük, hogy Fehérvár katonaváros és mindig támogatják a fehérváriak a katonákat – mondta Korom Ferenc altábornagy a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnoka. Példaként említette, hogy a már korábban Fehérváron NATO erőket integráló egység tagjai közül többen Fehérváron telepedtek le többen. Jelenleg 1400 katona szolgál Fehérváron, melyet a terveknek megfelelően növelni szeretnénk a parancsnokság idetelepítésével – mondta Korom Ferenc.

 
szöveg:szekesfehervar.hu 
 
fotó:Ökk és Skobrák Dénes

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár