MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Székesfehérváron is elültették a nemzeti összetartozást szimbolizáló almafákat
2021.12.06. 16:56

Székesfehérváron a Palotavárosi tavak melletti zöld területen, az összetartozás jegyében három almafát ültetett el Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Viza Attila, a fáknak otthont adó Palotaváros önkormányzati képviselője.  Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos 2020-ban, a nemzeti összetartozás emlékévében kezdeményezett faültetési akciót, melynek keretében a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából 100 almafa elültetését szorgalmazta. A járvány miatt tavaly elmaradt a megvalósítás, idén azonban elültették az összetartozást szimbolizáló facsemetéket, melyekből Székesfehérvárra is került három darab.
 
 
Székesfehérváron a Palotavárosi tavak melletti zöld területen, az összetartozás jegyében három almafát ültetett el Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Viza Attila, a fáknak otthont adó Palotaváros önkormányzati képviselője.
 
 
Mint azt Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, Wass Albert óta tudjuk, hogy az almafa a nemzeti összetartozás jelképe, a december 5-i dátum pedig arra szégyenteljes népszavazásra emlékeztet, amikor a baloldali politikusok határon túli nemzettársaink ellen mozgósíttak, és meghiúsították, hogy a trianoni döntést követően a mostani határokon túl rekedt testvéreink lelki vigaszt, megerősítést nyerhessenek. 
„Azt gondolom, hogy Magyarország Kormánya 2010-ben sokat tett ennek a csorbának a kiküszöbölése érdekében. A nemzeti összetartozás azóta töretlen, de emlékeztetni kell minden honfitársunkat arra, hogy milyen szégyenteljes események történtek 2004. december 5-én. Másrészt viszont ezek a fák reményeink szerint teremni fognak, és a termésük ki fogja fejezni az erdélyi székely testvéreinkkel való összetartozást. Wass Albert idézetéből egy példát kiragadva: az almafa is egy olyan jelkép, amely egy levágott csonkból is termékeny fává alakulhat isteni gondviseléssel. A nemzetek is ilyenek: amely nemzetek hisznek a Jóistenben, azokat meg fogja óvni a történelem során. A magyar nemzet is ilyen. Remélem, hogy nemsokára erdélyi székely testvéreinkkel együtt itt fogjuk ezeket az almafákat megnézni, hogyan növekszenek, hogyan gyarapodnak. Nekünk, mint megyének Tusnádfürdő közvetlenül is testvértelepülésünk, ennek a három fának a párja Tusnádfürdőn is elültetésre került. Köszönjük dr. Cser-Palkovics András polgármester úrnak és Székesfehérvár vezetésének, hogy helyet adtak a megyeszékhelyen ennek a szép kezdeményezésnek” - tette hozzá Dr. Molnár Krisztián.
 
 
Székesfehérvár városvezetése nevében Lehrner Zsolt alpolgármester vett részt az eseményen, aki elmondta: a nemzeti összetartozás mellett a most elültetett almafák Székesfehérvár testvértelepüléseit is jelképezik, a velük való kapcsolatok ápolása pedig fontos a városnak.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP