MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

 

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Szent István-napi ünnepi közgyűlés - „… az emberek számára maradandót csak a tettek alkothatnak.”
2020.08.24. 09:55

Hagyományosan Szent István napján tartotta ünnepi közgyűlését Székesfehérvár Önkormányzata. A rendhagyó körülmények között is az államalapítóhoz, valamint a nemzet történelmi fővárosához méltó megemlékezésekkel készült a város. Dr. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszédében is az elmúlt hónapokat, az ott megnyilvánult összefogást és a fehérváriak hitét, erejét emelte ki elsőként. Augusztus 20-a Székesfehérvár számára mindenkor kiemelt ünnep, hiszen a város méltón őrzi államalapító királyunk örökségét, és máig büszkék lehetünk arra is, hogy 1938-ban a koronázóvárosban emelték nemzeti ünnepi rangra Szent István napját.

 

Hagyományosan ezen a napon tartja ünnepi ülését Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése, amelyre a Szent István sírjánál tartott tiszteletadásról idén is a Fehérvári királyok óriásbábjai kísérték a résztvevőket. A Szent István térre érkezőket az élő óriás sakkban szereplő „figurák”, azaz tópartis tanulók fogadták, majd az ünnepi műsorban a hosszú karanténidőszakban a fehérváriak életébe a kulturális programok varázsát „becsempésző” Művészkaraván, illetve a nyári hónapokban szervezett Művészkorzó gerincét adó három művészeti műhely, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes és a Székesfehérvári Balett Színház működött közre.

 

A díszközgyűlésen dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi köszöntőt

„A lehetőség az alkotásra mindannyiunk számára adott, de persze kevesek nevét jegyzi meg a történelem, és még kevesebbekre emlékeznek úgy, mint Szent Istvánra, akinek egész nemzetünk a létezését, városunk pedig központi szerepét és jelentőségét köszönheti. Aki olyan erős alapokat fektetett le Magyarország és Székesfehérvár számára, melyekre az utókor minden nemzedéke bizton támaszkodhatott. A mai nap lehetőség arra, hogy ismét visszanyúljunk ezekhez az alapokhoz, a jelen perspektívájába helyezzük őket és általuk kijelöljük a jövő cselekvésének irányait.”

Mint fogalmazott: „Hitem szerint Szent István ma is büszke városára. Kivételes építészeti, művészeti és kulturális kincseinkre, arra, ahogyan az örökségét ápoljuk. De remélem, hogy a legbüszkébb a város polgáraira. Azokra a polgárokra, akik tettekkel és eredményekkel szereznek dicsőséget a városának. A polgárokra, akik szolgálatot tesznek egymásnak, a közösségnek, a városnak. A fehérváriakra, akik kimagaslót alkotnak, bármi is legyen választott hivatásuk.”

A ma történéseit értékelve dr. Cser-Palkovics András beszédében elmondta, Szent István szellemiségében kötelező tanulság a cselekvés szükségessége.

Enélkül egyetlen gondolat vagy szó sem ér semmit, hiszen az emberek számára maradandót csak a tettek alkothatnak. „A 2020-as év, a világjárvány betörése városunkba a tettek, a cselekvés értékét pontosan megmutatta, nem véletlen tehát, hogy idén a város közösségének elismerését a járvány elleni védekezésben rendíthetetlen kitartást tanúsító, nélkülözhetetlen munkát végző fehérváriak vehetik át. Azok, akik munkájukkal lehetővé tették, hogy mindannyian, százezren egy csapatban felvehessük a küzdelmet a koronavírussal szemben, akik tetteikkel váltak ennek a küzdelemnek zászlóvivőivé! Köszönöm szépen, hogy emberi és szakmai tartásukkal adtak hitet, tudást az elmúlt hónapok kihívásainak kezelésében. Rajtuk keresztül köszönöm minden fehérvári embernek, az élet legkülönbözőbb területein mutatott helytállását, és mutatott összefogást, amit ebben a nehéz időszakban megtapasztalhattam. Nem tudok mást kérni a következő időszakra sem, mint ezt az összefogást és szakmai alázatot.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármesterének beszéde után került sor a város kitüntetéseinek átadására.

2020-ban, a rendkívüli helyzetre tekintettel Székesfehérvár Önkormányzata nem adományozott díszpolgári és tiszteletbeli polgári kitüntető címeket, de a járvány elleni védekezés során, Székesfehérvár érdekében végzett kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként hét személy vehetett át „Pro Civitate” díjat.

A Közgyűlés elismerésében részesült dr. Kovács Adrien, Székesfehérvár aljegyzője, Mészáros Józsefné, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény igazgatója, Reszegi Imre megyei vezető mentőtiszt, Dr. Sárkány Ágnes, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának és a Sürgősségi Betegellátó Osztály és Belgyógyászati Intenzív Részleg osztályvezető főorvosa, Szomor Andrea, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály és Belgyógyászati Intenzív Részlegének főnővére, Dr. Varga Erika, a Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály osztályvezetője, járási tisztifőorvos, valamint Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője.

A járvány elleni védekezésben részt vevő, közreműködő és példamutató helytállást tanúsító személyek, szervezetek, közösségek munkájáért Elismerő Oklevéllel mondtak köszönetet.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, valamint az Önkormányzat Covid-19 Munkacsoport munkatársai közül elismerésben részesült: Mészárosné Jasztrapszky Regina, a Gazdasági Igazgatóság igazgatója, Pápai Erzsébet, a Humán Erőforrás Gazdálkodási és Koordinációs Főosztály vezetője, Dr. Kincses Zsolt Dávid főosztályvezető, Járványügyi Organizációs Koordinátor, Samu Miklós Kálmán irodavezető, az Önkéntes Információs Szolgáltatási Központ koordinátora, Stettler Zsuzsanna kommunikációs referens, az Önkormányzati Kommunikációs Központ vezetője, Somogyi Zsuzsanna csoportvezető, az Idősellátási Diszpécserszolgálat koordinátora, Papp Bálint köztisztviselő, a Járványügyi Megfigyeltek Koordinációs Ellátás-Szolgálata, valamint a Szociális Szolgáltatási és Ügyfélszolgálati Központ koordinátora, Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, Varga Márta, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója, Bozai István városgondnok, a Székesfehérvár Városgondoksága Kft. ügyvezető igazgatója. 

Elismerő Oklevelet vehetett át Rábai Ildikó, a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon intézményvezetője. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény kollektívájából elismerésben részesült Erősné Lukács Ildikó vezető ápoló, Fraumberger Anita vezető ápoló, Kiss Éva vezető ápoló, Schlauszki Ferencné vezető ápoló.

Elismerő Oklevelet kapott a veszélyhelyzet idején a kisgyermekek felügyeletét ellátó ügyeletes intézményként: a Napsugár Óvoda munkaközössége (az oklevelet Mályi Lilla óvodaigazgató vette át), a Tolnai Utcai Óvoda munkaközössége (az oklevelet Oláhné Wágner Erika óvodaigazgató vette át), a Mesevilág Bölcsőde munkaközössége (az okleveletLengyel Lászlóné bölcsődevezető vette át).

Elismerésben részesült a járványidőszakban a mosható textilmaszkok készítéséről gondoskodó és a varrás technikáját a szélesebb közönségnek is bemutató Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ruhaipari szakoktatói munkaközössége (az oklevelet Tóth Ágnes igazgató-helyettes vette át).
 
Oklevelet kapott a közbiztonság, közrend fenntartásában önzetlenül közreműködő Alba Regia Polgárőr Egyesület (az oklevelet átvette: Moizer Attila elnök).

Az átadott díjakon és okleveleken túl Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése elismerését fejezte ki mindazon önkormányzati dolgozók, intézmények, gazdasági társaságok, civil szervezetek vezetői, munkavállalói, tagjai felé, akik tevékeny közreműködésükkel részt vettek a járvány elleni sikeres védekezésben.

Az ünnepi közgyűlésen dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Mihócza Zoltán altábornagy és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő közös koszorúval tisztelegtek államalapító Szent István királyunk emléke előtt.

A Szent István-napi ünnepi közgyűlésen Magyarország Kormánya, Fejér megye és Székesfehérvár, valamint a történelmi egyházak képviselői mellett a fegyveres, rendvédelmi és igazságügyi szervek tisztviselői is részt vettek.          

szekesfehervar.hu 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP