MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

 

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Szent István örök iránymutatása- együtt kell dolgoznunk, hogy elérjük közös céljainkat
2020.08.24. 09:48

A Nemzeti Emlékhelyen a Hermann László Zeneiskola furulyás növendékeiből álló Fiori Musicali Együttes előadásában az Ó, Szent István, dicsértessél című középkori moldvai csángó eredetű népdallal kezdődött a tiszteletadás Szent István király emléke előtt. Államalapító királyunk szarkofágjánál dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.  A hagyományoknak megfelelően, az Államalapítás ünnepén Szent István király emléke előtt tisztelgett Székesfehérvár a Nemzeti Emlékhelyen.

 

Szent István szarkofágjánál, a város vezetői, országgyűlési képviselői Székesfehérvár és Fejér megye közgyűlésének tagjai, valamint a történelmi egyházak vezetői, a rendvédelmi és fegyveres testületek képviselői tisztelegtek első királyunk előtt.

 

„Történelmi évforduló ez a mai nap, különleges ünnep. Országépítő királyunk erőfeszítése, elkötelezettsége, keresztény szellemisége előtti méltóságteljes tiszteletadás. Sehol másutt nem szólítja meg lelkünket jobban, nem üzen számunkra egyértelműbben Szent István életműve és az általa képviselt eszmeiség, mint itt, e nagy múltú koronázóvárosban, ahol most e Nemzeti Emlékhelyen, szarkofágja mellett hajtunk előtte fejet méltósággal, őszinte tisztelettel.” - mondta  dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében. 

A megyei közgyűlés elnöke fontosnak nevezte, hogy e mai napon örvendezni, mosolyogni is tudjunk; és legyünk büszkék önmagunkra, magyarságunkra, hiszen megannyi csodás és nagyszerű dologgal adományozott meg bennünket Szent István királyunk, és az általa alapított ezeréves keresztény magyar állam.

„István király határozott, magabiztos és tudatos vezető volt. Aki tekintélyt és tiszteletet vívott ki magának azzal, hogy bizonyította erejét, tudását, rátermettségét. Aki példát mutatott népének hitben és a cselekvésben egyaránt. Egynek és oszthatatlannak látta az országot, és tudta, hogy erejét ennek az egységnek köszönheti. Uralkodása ezért az összefogás, az együttműködés fontosságába vetett hit példája is egyben. Örök iránymutatás számunkra, hogy nekünk, magyaroknak közösen, vállt vállnak vetve kell dolgoznunk azért, hogy elérjük közös céljainkat – és ehhez hűnek kell maradnunk a Szent István által képviselt értékrendhez, nemzeti és keresztény hagyományainkhoz.” - hangsúlyozta dr. Molnár Krisztián.

A beszédet követően a résztvevők a tisztelet virágait helyezték el Szent István szarkofágjánál, majd közösen sétáltak el az Országalmához, hogy csatlakozzanak a Fehérvári királyok menetéhez. Az augusztus 20-i rendezvények az ünnepi közgyűléssel folytatódtak a Szent István téren.

szekesfehervar.hu 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP