MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Szent László király példa arra, hogyan kell közösséget építeni
2021.06.26. 09:02

Az Árpád-házi lovagkirály alakját, dicső tetteit idézték fel, és koszorúzással tisztelegtek a magyar lövészek védőszentje, Szent László király emléke előtt pénteken a Prohászka ligetben. A megemlékezésen Kaposvári Zoltán László vezérőrnagy és Spányi Antal megyéspüspök mondtak ünnepi beszédet. A díszőrök és a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a Szent László-napi megemlékezés a Prohászka ligetben.

Kaposvári Zoltán László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnöke ünnepi beszédében felidézte Szent László király nemes tetteit, hősi harcait, példamutató életét. A hazába és Istenbe vetett hite vezette útján. Uralkodása során olyan katonai erények kötődtek hozzá, mint a bátorság, lovagiasság, a nők és a gyengék felkarolása, a hazáért tett áldozatvállalása.

„A Szent László-i virtus lassan ezer éve meghatározza Székesfehérvár arculatát. A katonák folyamatosan jelen voltak a városban, akiknek koszt-kvártélyt biztosítottak, s e hagyomány napjainkban is utat tör magának. Vajon mit üzen Szent László a jelen emberének, a ma katonáinak?” – tette fel a kérdést a vezérőrnagy.

„Az üzenet nem lehet más, minthogy a nehéz időkben is erősítsük egymást, a bajban ne engedjük el egymás kezét. Szent László mindmáig példát ad arra, hogyan kell építeni a közösséget és a társadalmat. A lovagkirály erényei utat mutatnak nekünk, és erre építve gyarapítjuk ma is városunkat, Székesfehérvárt, mindezzel békét és becsületet teremtve számunkra.” – zárta beszédét Kaposvári Zoltán László.

Szent László király beleírta magát a mindenkori magyarok szívébe, ott él a város polgárainak, intézményeinek lelkében – e gondolattal kezdte beszédét Spányi Antal.

A megyéspüspök hangsúlyozta, az erényes lovagkirály tetteit nem a szeszélyek, a kor divatja, hanem örökérvényű eszmények, értékek határozták meg: a kereszténység, a család szeretete, az elesettek támogatása, a haza, a nemzet védelme és oltalmazása.

„Szent László példájára több száz év távlatából is szükségünk van. Ma fájdalommal látjuk, mi minden vezeti az emberek gondolatait, amelyek kusza cselekedetekhez vezetnek: történelmi személyiségek szobrait döntik le és gyalázzák meg, vagy olyan embereknek állítanak szobrot, akik ezt talán nem érdemelnék meg. Elveszítjük az értékrendet, bizonytalan eszmék fognak bennünket vezetni, ha nem követjük Szent László útját.” Beszéde végén Szent László oltalmát kérte a magyar katonákra a megyéspüspök.

 

Az ünnepség koszorúzással folytatódott. A Fejér Megyei Kormányhivatal, a Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata vezetése, valamint polgárai nevében koszorút helyezett el Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Székesfehérvár Önkormányzat nevében Szabó Bakos Györgyné belvárosi önkormányzati képviselő.

 

A Székesfehérvári Egyházmegye, a Magyar Honvédség és Székesfehérvár helyőrség személyi állománya nevében emlékezett Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke, Kaposvári Zoltán László vezérőrnagy, valamint Vokla János ezredes, Székesfehérvár helyőrségparancsnoka, a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka.

Az ünnepségen a rendvédelmi szervek, a Székesfehérváron települt nemzetközi katonai szervezetek, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a MATASZ Fejér Megyei Szervezete, a Honvéd Szondi György Sportegyesület , valamint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete képviselői helyezték el koszorúikat a Prohászka ligetben, Szent László király szobra előtt.

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Kincsestáj kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP