Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Szövetségben a magyar mezőgazdaságért
2018.02.20. 15:27

Az magyar agrárkormányzat Országjáró Gazdafórum sorozat keretében február 13-án Csákváron Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára tájékoztatta a gazdákat az aktuális agrárpolitika eredményekről, a magyar agrárium helyzetéről és időszerű kérdéseiről. Az eseményen Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett.  Tessely Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy fontos a vidék megtartó erejének növelése. Az elmúlt időszakban a parlamenti munkájában kiemelt szerepet szánt az agráriumban dolgozók érdekérvényesítésének. Az agráriumért végzett munkát csak együttműködésben a gazdákkal tudja elképzelni a jövőben is, hiszen érzékeli, hogy az összefogás erejével méltán tud a kormányzat az uniós jogszabályalkotásban és támogatási rendszerek jövőben, a magyar gazdának megfelelő kialakításában sikereket elérni.
 
Dr. Bitai Márton Őrs FM állami földekért felelős államtitkár előadásában tájékoztatta a jelenlévő gazdákat az elmúlt nyolc év agrárium eredményeiről, szabályozások következményeiről. Elmondta, hogy a mezőgazdaság a 2016-ban a gazdasági növekedés megvalósításához, a teljes növekedés több mint 25%-kal járult hozzá. Több mint ötvenezerrel többen találják meg számításukat az agráriumban, így vidéken. Az agrárexport folyamatos emelkedése több mint másfélszerese volt a 2009-es évnek. A bővülő nemzetgazdasági lehetőségek következtében a nemzeti támogatások is emelkedtek a 2010-es évhez viszonyítottan több mint duplájára.
 
A bővülő uniós források felhasználása a Vidékfejlesztési Programon keresztül a 2018-as év végére 1300 milliárd Forint kifizetését teszi lehetővé a mikro-, kis-, és középvállalkozások, családi gazdálkodók részére. Itt meghatározó prioritást élvez az innováció, állattenyésztés, élelmiszeripar, kertészet. Mind olyan ágazat mely nagyon munkaerő-igényes és így a hozzáadott érték is növekedhet és mind ez a gazdáknál maradhat.
 
Előadásában kitért a kormány a tisztességes termelők oldalán áll és ezért a fordított ÁFA bevezetését és több agrártermék Áfa csökkentését kezdeményezte a parlament előtt, új jogszabályok alkotásával. Előadásában kitért még a GMO-mentes termelésre, az új birtokpolitikai előírások kezdeményezésére, a kiemelkedő nemzeti értékeink, magas minőségű magyar termékek megbecsülésére és népszerűsítésére a HUNGARIKUM védjegyen keresztül. Fontos, hogy a magyar föld a magyar termék előállító tradíciókon keresztül összegyűjtésre kerüljenek olyan termékek, melyek méltán képviselhetik nemzetünket a világ bármely részén a magyar agrárium tekintetében.
 
forrás: Kutai Tibor, MNVH Területi felelős
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár