MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Tácon élő kézműves betleheme Rómában
2020.12.11. 08:45

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja, Gelencsér Julianna betleheme is látható lesz a „100 jászol” kiállításon a Vatikánban. A Tácon élő népijáték-készítő, csuhéműves mesternek ez a harmadik alkotása, amelyet kiválasztottak a római tárlatra. A Vatikánban 45. alkalommal rendezik meg a „100 jászol” kiállítást. A világ minden részéről válogatták ki azokat a betlehemeket, amelyeket méltónak találtak arra, hogy advent idején Jézus születését hirdessék Rómában.  Egy százéves, szúette pici ablakkeretből készült jászolban, mácsonyából és szőlőkacsból készült betlehemi csillag alatt fekszik a bölcsőben a kisded, akit a csuhéból készült Mária és József mellett a pásztorok és a háromkirályok vesznek körül. A Magyar Kézművességért Alapítvány 26. Betlehemi jászol pályázatára készítette el Gelencsér Julianna alkotását, amelyet a szakmai zsűri díjjal ismert el. A legnagyobb elismerés, hogy e betlehem része annak a kiállításnak, amely karácsony közeledtével nyílik Rómában.
 
A Vatikánban 45. alkalommal rendezik meg a „100 jászol” kiállítást. Magyarország 1993 óta vesz részt a nemzetközi adventi eseményen, ahol idén ismét látható majd Gelencsér Julianna alkotása. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjának, a Tácon élő népijáték-készítőnek 2013 és 2017 után most egy újabb munkája indult útnak Rómába. Mint elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy egy országos kiállítás anyagából az övét is kiválasztották, és szerepelhet ezen a tárlaton.
 
Minden, amit a természet ad, ügyes kézzel, jó fantáziával újraformázható. Az ünnep közeledtével a csuhéműves mester műhelyében sorra születnek a dióhéjban, mákgubóban, dísztökben pihenő kisdedek, gránátalma héjában ülő szent család, valamint iszalagból, vadszőlőből, nyírfakéregből készülő adventi koszorúk. Bár a járványhelyzet miatt a Fehérvári Kézművesek Egyesülete idén nem várhatja az érdeklődőket az Adventi Udvarban, ám tagjaik örömmel segítenek a karácsonyi készülődésben a Belvárosban és a Jancsárkert piacán is az adventi hétvégéken.
 
ÖKK

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP