MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Teljessé vált Velence északi és déli része között a kerékpárút
2019.05.22. 13:55

Szombaton adták át Velence belterületén a mintegy 170 millió forintból épített újabb szakaszt a tavat körbeölelő, már meglévő kerépárúthoz csatlakozóan. Ezzel vált teljessé a város északi és déli részei közötti kerékpáros közlekedés, a munkába járó lakosoknak és a kerékpárturizmusnak hódolóknak egyaránt kedvére kívántak tenni a beruházás folytatásával. Egymást követték a biciklisek az avatandó kerékpárúti szakaszon az esős napokat övező szombati verőfényben. Fél év alatt legalább százezren biciklizték körül a múlt év végére a Velencei-tavat, év végére ez meghaladja a 200 ezretis – tájékoztattak a Tour de Velencei-tó rajtja előtt a Velence Korzó egyik kávézójában helyi, megyei és országos politikusok. (A versenyről szóló tudósításunkat lapunk 15. oldalán olvashatják.) Szombaton adták át Velence belterületén a mintegy 170 millió forintból épített újabb szakaszt a tavat körbeölelő, már meglévő kerépárúthoz csatlakozóan. Ezzel vált teljessé a város északi és déli részei közötti kerékpáros közlekedés, a munkába járó lakosoknak és a kerékpárturizmusnak hódolóknak egyaránt kedvére kívántak tenni a beruházás folytatásával.
 
Amint a tájékoztatón elhangzott, az önkormányzatok most térképezik fel a tennivalókat a készülő kormány-előterjesztéshez. A cél, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési területnek nyilvánítsa a kormányzat a Velencei-tó térségét.
 
A gyors sajtótájékoztatón örömteli gondokról adtak számot a Tour de Velencei-tó rajtja előtt, s a kerékpárút újabb szakaszának hivatalos avatása előtt. Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, L. Simon László országgyűlési képviselő, Koszti András velencei polgármester és Sági János gárdonyi rendőrkapitány egymást megerősítve számoltak be a tó körüli települések lélekszámának emelkedéséről, s a kerékpáros turizmus szinte robbanásszerű növekedéséről.
A végre napsütéses időnek és a versenynek köszönhetően azonnal birtokba vették az elkészült szakaszt a kerekezők Fotó: Igari Balázs/Fejér Megyei Hírlap
 
Gárdonyban öt éve tízezren éltek, most tizenkétezer az állandó bejelentett lakos. Velencén 5500-ról 6500-ra nőtt a létszám, Sukoró lélekszáma az eredeti népességéhez képest még dinamikusabban nőtt. Önerőből nem képesek megoldani az önkormányzatok az ebből fakadó feladatokat, mondta el Tessely Zoltán, amelyek az óvodai, iskolai elhelyezéssel kezdődnek. Az önkormányzatok most térképezik fel a tennivalókat a készülő kormány-előterjesztéshez, s nem titok: a cél, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési területnek nyilvánítsa a kormányzat a Velencei-tó térségét.
 
Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök egyben a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke Sukorón él családjával, egész életében meghatározó volt e szép vidék, mondta el. A sport fontos helyet foglal el mindennapjaiban, amennyiben ideje engedi, fut és kerékpározik, kislánya, Mira egyéves volt, amikor édesapja mögött, a kerékpár gyermekülésében végigkerekezte a tavat, s azóta is minden évben megszokott nekik ez a kirándulás.
 
Az ötéves nagylány az idei Tour de Velencei-tó avatásakor már a kicsi hátsó nyeregben várta az indulást, csatlakozott hozzájuk Anikó, az édesanya is. A kétéves öcsi, Krisztián a nagymamákkal maradt, bár műanyag kisbiciklijével ugyancsak utánuk törekedett volna.
 
Regisztrált Tessely Zoltán képviselő is a versenyre, aki a tájékoztatón hangsúlyozta: a kerékpárút biztonságossá tételére törekszenek, mert többször keresztezi a huszonkét kilométernyi vonal a közutat.
 
Már nemcsak álom, hanem terv, hogy a Velencei-tó körüli kerékpárút kapcsolati eleme a leendő Budapest-Balaton, illetve az erre merőleges Etyek-Bicske-Csabdi-Tarján közötti szakasztól Esztergomig vezető kerékpárútvonalnak.
 
feol.hu 
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP