MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Tervek szerint halad az M8-as gyorsforgalmi út fejlesztése
2021.01.28. 16:01

Tizenkét Fejér megyei települést közvetlenül érintő M8-as gyorsforgalmi út tervdokumentumainak áttekintéséhez ülték körbe csütörtökön a Címerterem tárgyalóasztalát a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével és a térség két országgyűlési képviselőjével a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. szakemberei a Megyeházán. Dr. Molnár Krisztián az M8-as útfejlesztésről adott tájékoztatójában úgy összegzett, hogy 2023-ban elindulhatnak a kivitelezés irányába.A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a mai M8-as gyorsforgalmi útfejlesztés tervdokumentumait ismertető szakmai találkozót egy korábbi bejelentéssel vezette fel. „Tavaly bejelentettük, hogy Fejér megyében nagyon rövid idő alatt példátlan mennyiségű és minőségű útfejlesztésbe szeretnénk kezdeni. Mint minden útfejlesztésnek, úgy ennek is a tervezéssel kell elindulnia. Két olyan nagy úthálózati elem tervezését indítottuk el a megyében, amely nagyon hosszú idő óta jogos igénye a lakosságnak és a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom számára is meghatározó. A 13-as, 81-es, 63-as utak 2x2 sávosítása, Komárom-Esztergom megyéből indulóan egészen Sárbogárd irányába tart. Ez megyénk szempontjából a 63-as és a 81-es utakat érinti. Ezek tervezése elindult, a tanulmányterv és környezetvédelmi hatásvizsgálat készítése megkezdődött.”– ismertette Dr. Molnár Krisztián.
Az M8-as fejlesztés gyakorlatilag az M6-os és M7-es autópályák összeköttetése. Egy 50 km-es Fejér megyei útfejlesztés, amely közvetlenül tehermentesíti a 61-es, a 62-es, a 64-es és a 65-ös számú főutat és közvetlenül a már említett 63-as utat.” – magyarázta a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. „Ha ez a két útvonal párhuzamosan kerül tervezésre mind észak-déli irányba, mind Dunaújváros felé, nagy előrelépés lesz a munkaerő mobilitás, a gazdaságélénkítés és a biztonságos közlekedés szempontjából is.” – tette hozzá Dr. Molnár Krisztián.
A M8-as útfejlesztés az 50 km-es Fejér megyei szakaszon Polgárdi, Lepsény, Enying, Mátyásdomb, Dég, Kisláng, Kálóz, Sárszentágota, Sárbogárd, Mezőfalva, Nagykarácsony, Baracs településeket érinti közvetlenül.
„A mai megbeszélés tárgya a szakmai anyagok ismertetése. A tanulmányterv első változata a környezetvédelmi hatásvizsgálattal együtt szakmailag megalapozottan elkészült. Úgy látjuk, hogy 2022. januárjára már engedélyezési tervdokumentációval fog rendelkezni az M8-as. Az a meglátásunk, hogy márciusra építési engedélyről is beszélhetünk és egy hat-nyolc hónap elteltével a kiviteli tervek is elkészülhetnek. Mindent egybevetve úgy látjuk, hogy 2023-ban elindulhatunk a kivitelezés irányába.” – vázolta az M8-as útfejlesztés megvalósításhoz vezető útjának lépéseit a közgyűlés elnöke.
 
Ez a fejlesztés a választókerületemben Polgárdi tehermentesítése szempontból és a környéken kiépült ipari park miatt gazdaságilag is nagyon fontos lenne, hiszen az egész térség életére nagy hatással bír. Elősegítené a térség bekapcsolódását az országos vérkeringésbe is, amely a 21. században elengedhetetlen.” – hangsúlyozta Törő Gábor, országgyűlési képviselő, aki abban bízik, hogy a tervezést rövidesen a kivitelezési munkálatok is követni fogják.
 
Varga Gábor országgyűlési képviselő szerint Dél-Fejér óriási előnyhöz fog jutni a következő évtizedekben ennek a két jelentős útépítésnek köszönhetően. Mint mondta: „Ezt még lehet, hogy kevésbé ismerik fel az ott élő emberek, de évtizedek óta ezért küzdöttek az elődeink és küzdünk mi is, hogy az M8-as megvalósulhasson. Részünkről minden olyan ésszerű javaslatot megfontoltunk és beletettünk, amelyet polgármesterek, civil egyesületek és más társaságok megfogalmaztak. Nagyon nagy lehetőség lesz a térségünk számára ez a fejlesztés, ezért nagyon várjuk.”
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP