MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Tisztelgés a hősök emléke előtt
2018.12.11. 14:44

A Fehérvári Huszárok Egyesülete a hagyományoknak megfelelően december 11-én Pátzay Pál huszárszobránál emlékezett meg az egykori 10. huszárezred ütközeteiről. Közülük is a legnevezetesebb és legvéresebb volt az 1914 decemberében, a lengyelországi Limanowa mellett lezajlott csata, amelynek során a magyar lovasság hősiesen megküzdött az orosz csapatokkal, és megállította azok előrenyomulását. A 10-es huszárok emlékműve, Pátzay Pál 1939-ben felavatott lovasszobra körül számos érdeklődő gyűlt össze. A Városház téren tartott ünnepség Zádori Gábor: Limanowa, a sikolyok völgye című versével kezdődött, amelyet a Vasvári Pál Általános Iskola diákja szavalt el.
A megemlékezésen dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese mondott beszédet, amelyben a küzdelmes történelmi eseményeket felelevenítve méltatta a huszárok emberfeletti helytállását. Kiemelte, a limanowai győzelem - különösen azért, mert annak sikerében döntő szereppel bírtak a magyar alakulatok – egyfajta szimbólummá vált. A haza iránti hűségnek, az emberfeletti szenvedéseket is vállaló helytállásnak, a bajtársiasságnak, a huszárvirtusnak, a hősies elszántságnak, és egyúttal az egész első világháborús magyar helytállásnak a szimbólumává. December 11-én azokra a hős huszárokra emlékezünk, akiket négy éven át szakadatlanul hívott az ezredtrombita. Akik Limanowa mellett az élet és halál vékony kis vonalán mindenüket feláldozták a hazáért, és hűek maradtak a 10. huszárezred zászlóján olvasható jelmondathoz: "Győznek vagy halnak a Hazáért!”
A limanowai csata 104. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezés koszorúzással folytatódott.
 
Az emlékezés virágait a Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Molnár Krisztiá, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester helyezte el. A székesfehérvári helyőrségben állomásozó katonai alakulatok nevében Benda László ezredes, Dr. Murinkó Attila ezredes és Csaba Tibor alezredes, valamint Limanowa város nevében Marek Sukiennik tisztelgett a hősök emléke előtt. Koszorút helyeztek még el a Magyar Királyi "Szent István" 3. honvéd gyalogezred Hagyományőrző Egyesület, a Krajczáros Alapítvány, a Somogyi Huszárok Egyesülete, a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium, a Honvéd Hagyományőrzők Fejér Megyei Szervezete, és szervezőkét legvégül a Fehérvári Huszárok Egyesülete képviselői.
 
Az ünnepség ágyúdörrenéssel zárult Szent Borbála és a hősök tiszteletére.
 
 
ÖKK 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár