Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Tisztelgés a limanowai csata hőseinek emléke előtt
2017.12.12. 08:44

Koszorúzási ünnepséget szervezett a Fehérvári Huszárok Egyesülete a limanowai csata 103. évfordulója emlékére. A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester.A Fehérvári Huszárok Egyesülete a hagyományoknak megfelelően december 11-én Pátzay Pál huszárszobornál emlékezett meg az egykori 10. huszárezred ütközeteiről. Közülük is a legnevezetesebb és legvéresebb volt az 1914 decemberében, a lengyelországi Limanowa mellett lezajlott csata, amelynek során a magyar lovasság hősiesen megküzdött az orosz csapatokkal, és megállította azok előrenyomulását. A 10-es huszárok emlékműve, Pátzay Pál 1939-ben felavatott lovasszobra körül számos érdeklődő gyűlt össze.
 
A Városház téren tartott ünnepség Zádori Gábor: Limanowa, a sikolyok völgye című versével kezdődött, amelyet a Vasvári Pál Általános Iskola három diákja, Kolek Zsombor, Rácz Milán és Szolnoki Dorottya szavalt el.
 
A megemlékezésen Jákob János dandártábornok, tábori püspök mondott beszédet, amelyben a küzdelmes történelmi eseményeket felelevenítve méltatta a huszárok helytállását. Arany Jánost és Kodolányi Jánost idézve emlékeztetett, hogy több száz éven keresztül a huszárság az ország legrangosabb fegyverneme volt. Legfőbb erényeik között mindig a haza és az ügy iránti elkötelezettség, a bátorság, az ügyesség, a kitartás, a bajtársiasság, a lovagiasság és a ló tisztelete áll. Ezek az erények örök érvényűek, idő nem fog rajtuk. „Felhasználva az ünnep felemelő pillanatait, öröm töltheti be szíveinket, mert nemcsak ez a szobor, nemcsak a fehérvári huszárokról szóló nóta állít emléket nekik, hanem a 20 esztendővel ezelőtt megalakult hagyományőrző egyesület is. Velük együtt valljuk, hogy a magyar huszár emlékét, szellemét meg kell őrizni népünk, ifjúságunk szívében.” – zárta ünnepi gondolatait Jákob János.
 
A limanowai csata 103. évfordulója idei megemlékezésén köszöntötték a 20 éves Fehérvári Huszárok Egyesületét is. Az 1997. június 4-én alakult civil szervezet tagjai az eltelt évtizedek alatt számtalan rendezvényen bizonyították rátermettségüket, lovas tudásukat, korhű kiállításaikkal jó hírét vitték városunknak és hazánknak hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Jelenlétükkel, hagyományőrző viseletben, hadibemutatókkal színesítik Székesfehérváron a március 15-i megemlékezéseket, a Királyi Napok forgatagát, és immár 21. alkalommal szervezték meg a limanowai megemlékezést. Az egyesület zászlaját Spányi Antal megyés püspök áldotta meg hétfőn.
 
A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az emlékezés virágait a honvédelmi miniszter nevében Vargha Tamás miniszterhelyettes helyezte el. A Fejér Megyei Közgyűlés és Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Molnár Krisztián elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester koszorúzott. A székesfehérvári helyőrségben állomásozó katonai alakulatok nevében Szabó András ezredes, Benda László ezredes és Miklovich János ezredes, valamint a Limanowai hagyományőrzők nevében Marek Sukiennik tisztelgett a hősök emléke előtt. Koszorút helyeztek még el a Krajczáros Alapítvány, a Deák Történelmi Hagyományőrző Klub, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Honvéd Hagyományőrzők Fejér Megyei Szervezete, a Vitézi Rend képviselői és szervezőkét legvégül a Fehérvári Huszárok Egyesülete.
 
Az ünnepség ágyúdörrenéssel zárult, a Dabasi Honvéd Tüzéralapítvány képviselői Szent Borbála és a hősök tiszteletére sütötték el a megemlékezésként az ágyút.
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár