MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Túrával tisztelgett a Fejér Megyei Menetszázad a Doni-hősök emléke előtt
2019.02.25. 09:28

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére, a század Fehérvár Belvárosából, a Hősök teréről indult.  

A Magyar Tartalékosok Szövetsége az 1943-as urivi áttörés emlékére, az elhunytak emléke előtt tisztelegve 19. alkalommal szervezett emlékmenetet. A sorozat csütörtökön Fejér megyében zárult a "Fejér menetszázad" menetelésével.

 

A résztvevőket reggel ünnepélyes keretek között indították útnak. Az ünnepségen részt vett Wilmek Tibor a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Dancs Norbert a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője, Spányi Antal megyéspüspök, Oláh Emil ezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze, dr. Varga Péter Fejér megyei rendőrfőkapitány, Kovács Zsolt városi rendőrkapitány, a Magyar Honvédség fehérvári alakulatainak képviselői, a városban állomásozó NATO Integrált Parancsnokság képviselői, Vadon Gábor, a honvéd nyugállományúak elnöke, valamint Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a MATASZ hagyományőrző tagozatának vezetője is.

 

Az emléktúra résztvevőit köszöntötte a MATASZ Fejér megyei elnöke, Nagy Lajos is, aki köszönetet mondott a jelenlévő Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, aki 19 évvel ezelőtt barátaival közösen teremtette meg az emléktúra hagyományát.

A megyei elnök kiemelte, hogy a fiatalok jelenléte azt a fajta hagyományőrzést és történelemtiszteletet mutatja, ami a túra létrehozóinak eredeti célja volt.

"Aludjatok hát Isten katonái/ aludjatok csak boldog pihenők/ringassanak szelíden, mint az álom/ idegen földek, távoli temetők." - idézett az ünnepségen Vitéz Somogyvári Gyula "A boldog szunnyadókhoz" című verséből Mészáros Attila alpolgármester.

Székesfehérvár alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a Don-kanyarban elesett hősök a Magyar Honvédség több mint 170 éves történetének legborzalmasabb napjaiban küzdöttek, harcoltak hazánkért. Hozzátette, hogy az útódoknak kötelessége az emlékezés és az emlékeztetés annak érdekében, hogy ezek az események soha ne történhessenek meg újra a jövőben.

A Hősök terén az egységzászló átadását és megáldását követően a harcban elesett katonák emléke előtt koszorúzással tisztelegtek, majd dobszó mellett elindult a gyalogmenet.

A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott század dobszó mellett vonult végig a városon. A Fő utcán végighaladva érkeztek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtottak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmeneteltek a laktanyákig.

 

A doni hősökre emlékezők következő állomása Zámoly volt.

1945-ben a Zámolyi-medencében 1945 januárjában Magyarország legnagyobb páncélos csatáinak egyikére került sor, amelyben közel 400 harckocsit lőttek ki, és több mint ezer katona vesztette életét. A falu közössége a településen lévő magtárban állított emléket az elesetteknek. A csütörtöki menetszázad az egykori harcokról egy rövid történelmi összefoglalót hallhatott, majd gyalogosan indult tovább Sárkeresztesre. 

A "Fejér menetszázad” délután érkezett vissza Székesfehérvárra, ahol a Hosszútemetőben megemlékezéssel, a résztvevőknek szóló emléklapok átadásával zárult.

szekesfehervar.hu

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár