Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Új épületben tanulhatnak a Petőfi iskola alsósai Móron
2017.09.01. 09:04

Évnyitó keretében avatták fel csütörtökön a Petőfi iskola új épületét Móron. Az ünnepségen, melyen részt vett Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is, beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Fenyves Péter polgármester is. A beruházás 450 millió forintba került, 200 milliót tett ki az állami támogatás és 250 milliót fordított az önkormányzat saját erőből arra, hogy méltó körülmények között tanulhassanak a Petőfi iskola alsósai.  Hat évvel ezelőtt avatták a város jeles szülöttjének, a dualizmus kor háromszoros miniszerterelnökének, Wekerle Sándornak a szobrát Móron. Semjén Zsolt akkor is ellátogatott a kisvárosba – emlékeztetett beszédében Fenyves Péter, aki elmondta: tíz éve kezdte el az önkormányzat átfogó intézményfejlesztési tervének a megvalósítását, melyből már csak néhány lépés van hátra.
Törő Gábor felidézte a patinás iskola alsótagozatának hányatott múltját, melynek során állandóan vándorolt. A honatya elmondta: a húsz év alatt, amíg önkormányzati képviselő volt, számos alkalommal merült fel a petőfis alsósok elhelyezésének problémája, ami most örvendetes módon megoldódott.
"Tisztelettel jelentem, készültem" – így kezdte beszédét Semjén Zsolt, az iskola igazgatója, Groszeibl Andrea felé fordulva. A miniszterelnök-helyettes elmondta: az intézmény alapjait az 1774-ben alapított katolikus iskola jelenti. Ez a fundamentum pedig a lehető legjobb – jegyezte meg. Semjén Zsolt az iskolában zajló német nemzetiségi nyelvoktatással kapcsolatban kitért arra, hogy a svábság neve összeforrt a becsületes, tisztességes, kemény munka fogalmával. Erre az identitásra tehát méltán lehet büszkének lenni. Megemlítette, hogy más úgy tanulni egy nyelvet, hogy ahhoz érzelmi kötődése is van a tanulónak, S megjegyezte azt is, hogy az ő nagyszülei még németül beszéltek egymás között...Hazánk a GDP, a nemzeti bruttó össztermék 5,2 százalékát fordítja az oktatásra, ez Közép-Európában a legtöbb. 2010 óta félezer iskola újult meg, s most - hazai forrásból – több mint 80 milliárdot szánnak több mint 500 iskola felújítására, bővítésére – emlékeztetett avató beszédében Semjén Zsolt.
 
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár