MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Új vezetőség, új tervek - ülésezett a Fejér Megyei Múzeumegyesület
2019.02.21. 08:14

Hagyományos évindító közgyűlését tartotta a Fejér Megyei Múzeumegyesület és a közgyűlést követően bemutatták a Szent István Király Múzeum Alba Regia című évkönyvsorozatának idei kiadványát, amely egy 2016-os zenetörténeti konferencián elhangzott előadásokat és egyéb, izgalmas témákat feldolgozó tanulmányokat foglal össze.  

A Fejér Megyei Múzeumegyesület a Szent István Király Múzeum mellett működő, nagy múltú, közhasznú civil szervezet, 65 tagja van. Elsődleges célja, hogy múzeumbarát törzsközönséget neveljen és tartson meg, illetve összefogja a múzeumi tevékenységek - kiállítások, egyéb rendezvények és kiadványok - iránt érdeklődő civileket.

A szervezet elnöke dr. Demeter Zsófia történész, a múzeum nyugalmazott igazgatója, elnökhelyettesei pedig Braila Mária és Bányai Balázs. Elfogadták a szervezet tavalyi program- és gazdasági beszámolóját, illetve beszélgettek az idei feladatokról.Elhangzott, hogy kezdeményezik egy újabb dombormű elkészítését a Nemzeti Emlékhely Királygalériájába, de szó volt arról is, hogy ismét szerveznek a múzeum idei kiállításaihoz kapcsolódó, tárlatvezetéssel egybekötött látogatásokat és tanulmányi kirándulást.

A közgyűlést követően mutatták be a múzeum Alba Regia című évkönyvsorozatának új, rendkívül izgalmas kötetét, amely a székesfehérvári Városházán és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, 2016 szeptemberében rendezett kétnapos zenetörténeti konferencia előadásait foglalja össze. A kötet számos hazai, megyei és székesfehérvári kitekintésű témát ölel fel, olvashatunk többek között egy operatársulat létrehozásának kísérletéről Székesfehérváron a 19. század elején, Kresz Géza hegedűművész és családja kápolnásnyéki múltjáról, illetve a zeneszerző Zichy Géza operaszerzői stílusváltásának okairól és következményeiről.

Az évkönyv több izgalmas tanulmányt is tartalmaz. A Mici néni naplója című írásból megtudhatjuk, mit jelentett a vallás és a hit egy polgárasszony életében az 1930-as években, de olvashatunk a sárkeresztesi szőlőhegyi kultúráról, a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteményének gyarapodásáról és a Szent István Király Múzeum 2018-as régészeti kutatásairól is. Az évkönyv a múzeum kiállítóhelyein megvásárolható.

szekesfehervar.hu 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár