MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Ünnepi megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapján
2021.10.23. 14:49

Ünnepi előadással és koszorúzással tisztelegtek Székesfehérváron az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. A Városház téren bemutatott „Igazak” című darabban a nézők hét fiatal sorsát kísérhették végig a világháború végétől a forradalom idejéig. A megemlékezés a Szent István-székesegyház oldalában lévő emlékkeresztnél zárult, ahol a megye és a város közös koszorút helyezett el. 1956 a fiatalok forradalma. Ők gyülekeznek az iskolai aulákban, ők bontanak zászlót az októberi forradalom első napjaiban. Ők állnak a barikádok tetején, lőnek és meghalnak. A forradalom leverése után ott látjuk őket a Csepel teherautók platóján, családjukkal, vagy attól elszakítva, útban nyugati gyűjtőtáborokba. És ők ülnek a siralomházakban ítéletre várva. Ahogyan ők ülnek vissza november 4. után az iskolapadokba is. Évek, évtizedek múlva ők jönnek majd haza, de ők alkotják meg a külhoni magyar kolóniákat is, és tartanak ébren évtizedeken át olyasvalamit, aminek ellobbannia sem lett volna szabad. 


„A forradalom fiataljai a józan ész szabályait félredobva csak a szívükre hallgattak, amikor felvették a harcot a szovjet tankokkal. Tetteiket és nevüket aranybetűkkel írták be a magyar történelem könyvébe” – ünnepi beszédében így emlékezett meg az ’56-os hősökről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki hozzátette: nemzetünk történelmének vannak soha el nem múló lánggal lobogó pillanatai - olyan események, amelyek meghatározzák identitásunkat, melyekből markánsan és ellentmondást nem tűrően megmutatkozik mindaz, ami magyarrá tesz bennünket. 


A beszédet követően a színpadon Csengey Márton, Farkas Eszter, Török Laura, Vágó Bendegúz, Helmrich Márton, Somos Gergő, Bíró Mózes és Németh Dávid, valamint a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület táncosai idézték fel az egykori egyetemisták és középiskolások forradalmi napjait. Az „Igazak” című történelmi darabot Matuz János írta és rendezte.  

 
A Városház téri ünnepi műsort követően a Bazilika 56-os emlékkeresztjénél néma koszorúzással emlékeztek az 56-os hősökre. A város és a megye koszorúját közösen helyezte el Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Simon László kormánymegbízott. 


Az emlékműnél tisztelegtek a fegyveres testületek, a rendvédelmi szervek, az egyházak, az önkormányzatok, a pártok képviselői, az oktatási és kulturális intézmények és a civil szervezetek vezetői, valamint egy-egy szál virággal a székesfehérváriak.

(forrás: okkfehervar)
 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP