MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

„Ünnepség a távolban”- Online konferenciával ünnepelte Fejér megye és Opole vajdaság a 20 éves együttműködését
2020.10.14. 15:05

Fejér megye és Opole vajdaság 20 éves együttműködését jubileumi online konferencia szervezésével ünnepelte szerdán, a Megyeházán. A járványhelyzet miatt az ünnepség személyesen nem tudott megvalósulni. A Fejér Megyei Önkormányzat és Opole Vajdaság Marsalli Hivatala ezért biztonságosan, a ZOOM alkalmazáson keresztül online konferenciával emlékezett meg a két évtizedes szoros együttműködésről, a magyar és a lengyel népet összekötő közös múltról és a baráti kapcsolatok kialakulásáról.  „Ünnepség a távolban” - ahogy arra a konferencia mottója is utal, online konferenciával ünnepelték Fejér megye és Opole vajdaság 20 éves együttműködését szerdán a Megyeháza Címertermében. A járványhelyzet sajnos nem tette lehetővé a személyes találkozást, azonban a világhálónak köszönhetően sikerült a partnereknek megvalósítani az ünnepséget egy online konferencia megszervezésével.
Nagy várakozás előzte meg a szerdai rendezvényt, melynek kezdetén Fejér megye és Opole vajdaság vezetőit és a résztvevőket Mateusz Figiel - Nemzetközi Együttműködési és Régió Promóciós Főosztályának igazgatóhelyettese köszöntötte.
Fejér megye és Opole vajdaság együttműködésének 20 éves évfordulója alkalmából Andrzej Buła, Opolei vajdaság marsallja, az Opole vajdaság igazgatósági tagja, Dr. Molnár Krisztián, Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Rafał Bartek, az Opolei Vajdaság Közgyűlés elnöke mondtak ünnepi beszédet.
„Számunkra nagyon fontos a jubileumi évforduló, amelynek személyes megünneplését sajnos a világjárvány felülírta. De nagy örömmel tölt el, hogy ha online módon is, de együtt tudjuk ünnepelni ezt a fontos eseményt.”- hangsúlyozta beszédében Dr. Molnár Krisztián. A közgyűlés elnöke felelevenítette a lengyel néppel közös történelmi összefonódásunkat és a kapcsolatfelvétel kezdeteit. Majd összefoglalta az együttműködés fő területit, a kölcsönös diákcsereprogramokat, a kulturális események, a Barátság Napok és az EU Staféta eseményeit, melynek személyesen is részese volt. De amit ennél is fontosabbnak tartott, hogy ez alatt az idő alatt személyes kapcsolatok és barátságok alakultak ki a lengyel féllel. Mint mondta: ezt kívánja folytatni a jövőben is.
A beszédeket követően olyan személyek elevenítették fel előadásaikban a 20 éves testvérmegyei együttműködést, akik a kapcsolat ápolásában aktív szerepet töltöttek be. Tóth Erika, volt Fejér megyei képviselő, a Nemzetközi kapcsolatok tanácsnoka „Fejér megye és Opole Vajdaság – Testvérmegyei kapcsolatának 2007-2014 közötti időszakát idézte fel prezentációjában. Opole vajdasági és a Fejér megyei képviselők 20 éves együttműködését Kołodziej Hubert, az Opolei Vajdaság Külföldi Kapcsolatok, Turisztika és Régió Promotálása Bizottság elnöke mutatta be. Mateusz Figiel - Nemzetközi Együttműködési és Régió Promóciós Főosztályának igazgatóhelyettese az Opolei vajdaság és Fejér megye 20 éves együttműködéséről tartott prezentációt. Bobory Zoltán, Fejér Megye Díszpolgára, a Vörösmarty Társaság elnöke, költő „A magyar- lengyel irodalmi és kulturális együttműködésről tartott előadásában megemlékezett a közelmúltban elhunyt Wójcik Januszról, VÁR-díjas lengyel költőtársáról. A regionális könyvtárak együttműködését Tadeusz Chrobak, az Opolei Vajdaság Közkönyvtár igazgatójának mutatta be előadásában. Straszewski Andrzej, a Klub Polonia elnöke pedig „a magyar-lengyel együttműködésről beszélt a lengyel nemzetiség szemszögéből.
A konferencián jelen a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezetői részéről jelen volt Hajnalné Dr. Szecsődi Zsuzsanna, megyei aljegyző valamint meghívott vendégként a Vörösmarty Mihály Könyvtár képviseletében Burianne Tarró Edit igazgató és Márky Balázs osztályvezető. 
 
A konferencián elhangzottakat Dr. Kovács Zoltán, megyei jegyző összegezte. Az évforduló alkalmából a konferenciát mindkét fél egy közös ünnepi pillanattal, jubileumi tortavágással zárta. Opole vajdaság az évfordulón különböző kulturális programok szervezésével is népszerűsíti a magyar-lengyel kapcsolatok ápolását Opoleban.
 
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP