Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Városszerte megemlékeztek az iskolák március 15-ről
2017.03.14. 16:14

Szép hagyomány Székesfehérváron, hogy városszerte ünnepi megemlékezéseket tartanak az iskolák az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Ma többek között a Jubál Károly emléktáblánál, a Halesz ligetben, a Rónay Jácint emléktáblánál, a Fekete Sas Szállónál és a Pelikán udvarban gyűltek össze a fiatalok. Műsoraikat követően a megye, a város, a pártok és civil szervezetek vezetői, képviselői koszorúztak, és rótták le kegyeletüket a forradalom hősei előtt. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságon ünnepi állománygyűlésen emlékeztek.A Jubál Károly emléktáblánál a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai korabeli versek és naplórészletek segítségével idézték fel a forradalom eseményeit. Jubál Károlyra, a székesfehérvári születésű tanáremberre, Kossuth gyermekeinek nevelőjére emlékeztek, akit a Makk-féle összeesküvésben császárellenes forradalmi szervezkedésben vállalt vezető szerepe miatt végeztek ki. Az emléktáblánál Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Csanády László, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség városi alelnöke, valamint az iskola és Jubál Károly szülőházának képviselői koszorúkkal rótták le tiszteletüket.
A Halesz ligeti '48-as emlékműnél a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskola diákjai tisztelegtek. Műsorukban felelevenítették, hogy a ligetben zajlott a szabadságharc utolsó felkelése, amikor mintegy kétezer fehérvári polgár szállt szembe a császári katonasággal 1849. augusztus 10-én. Az ő hősiességüknek állít emléket a Haleszban a gránitoszlopon álló turulmadár. Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Dienesné Fluck Györgyi képviselő, a Fejér Megyei Önkormányzat részéről Tanka Csaba alelnök, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség képviseletében Molnár Tamás frakcióvezető-helyettes és Viza Attila önkormányzati képviselő, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete nevében Sinka Jenő elnök, a Székesfehérvári Szakképzési Centrumtól Kulcsár Szilvia főigazgató, míg a Széchenyi iskola nevében Dominó Csaba igazgató és Poór Mária igazgatóhelyettes koszorúzott.
 
A Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi Úti Tagiskolájának udvarán, Bem József tábornok mellszobránál emlékeztek a fiatalok. Az ünnepség előtt, az iskola szomszédságában található Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház udvarán felvonták a magyar nemzeti lobogót. A tanulók verssel, tánccal és énekkel is felelevenítették március 15-e értékeit, majd közösen koszorúztak Bem apó szobránál. Székesfehérvár Önkormányzata részéről Szigli István önkormányzati képviselő, a Fejér Megyei Önkormányzattól Balogh Gergely tanácsnok, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattól Andrzej Straszewski elnök, míg az iskolától Szili Csaba igazgató helyezett el koszorút a szobor talapzatánál.
 
Színes és érdekes műsorral adóztak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékének a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI növendékei is. Az iskola harmadik osztályos tanulói Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével történelmi életképeken keresztül mutatták be a március 15-én történt eseményeket, melyben a Pilvax, a polgári és a falusi miliő is megjelent. A műsor különlegességeként a kodályos növendékek adtak élőzenekari és klarinétkíséretet.
 
A Rónay Jácint emléktáblájánál, az Ady Endre utcában a Vasvári Pál Általános Iskola, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, valamint a Városszépítő és -Védő Egyesület szervezett közös megemlékezést. Harmadikos és nyolcadikos tanulók adtak műsort, benne drámajátékkal, prózával, vers- és dalrészletekkel. A gyerekek élőben formálták meg a kokárdát és a nemzeti színű lobogót, az előadásban közreműködött az iskola énekkara is. Horváth Péter, a Városi Levéltár és Kutatóintézet munkatársa beszédében bemutatta Rónay Jácintot, Székesfehérvár szülöttét, aki kevéssé ismert, ám mégis fontos személyisége volt a forradalomnak. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester, a Fejér Megyei Önkormányzat részéről Wilmek Tibor alelnök, a Fidesz Magyar Polgári Szövetségtől Molnár Tamás frakcióvezető-helyettes, a Levéltártól Horváth Péter, a Városszépítő- és Védő Egyesülettől Csutiné Schleer Erzsébet, a Vasvári Iskolától Laczkó Gábor igazgató koszorúzott.
 
A Fekete Sas Szálló előtt a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a szabadság utáni vágy szimbólumává vált napról a történések emberi arcának bemutatásával emlékeztek meg. A történelmi cselekmények színpadszerű, interaktív megjelenítése mellett az ünnepi műsorban szóltak a Fekete Sas Kávézóban lezajlott eseményekről, illetve a Say család korabeli és a századokon átívelő, a gimnáziumhoz kötődő viszonyáról. Az emlékezés koszorúit Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke, Róth Péter alpolgármester, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség nevében Viza Attila önkormányzati képviselő, valamint a gimnázium tantestületének és diákságának képviselői helyezték el.
A János vitéz parkban, Petőfi Sándor szobránál a Vasvári Pál Gimnázium szervezésében zajlott ünnepség. A program elején Horváth József igazgatója mondta el ünnepi gondolatait.
Az emlékezés koszorúit Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség képviseletében Deák Lajosné önkormányzati képviselő, a baloldali frakció részéről Ráczné Földi Judit és But Sándor önkormányzati képviselők, valamint Horváth József igazgató, a Vasvári diákönkormányzatának képviseletében pedig Nagy Boglárka és Tóth Éva helyezték el. Ezt követően a gimnázium tanulói Petőfi Sándor szobra előtt elevenítették fel névadójuk, Vasvári Pál életén keresztül március 15-e legfontosabb eseményeit. Az intézmény diákjai Nagy Judittal, a Szabad Színház vezetőjével készültek az ünnepre.
A Pelikán udvarban a reformkori eszmékről, a forradalom és a szabadságharc történéseiről Petőfi Sándor költeményeinek verses-zenés csokrával emlékezett meg a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola.
Az ünnepség után koszorúval tisztelgett Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Égi Tamás alpolgármester, Molnár Tamás, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség frakcióvezető-helyettese, valamint az iskola tanári karának és diákságának több képviselője.
 
A Kodolányi János Főiskola és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium együtt ünnepelt ma a szabadságharcosok emlékművénél, a főiskola volt főépülete előtt. Igazi forradalmi hangulatot teremtettek a színpadon a tizedikes diákok, akik néptánccal, prózával és egyedülálló módon rapzenével is emlékeztek, és vontak párhuzamot a ’48-as ifjak és a mai fiatalok között. A Táncol”KODO” Táncegyüttes műsora után Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere mellett Balogh Gergely megyei tanácsnok és Kovács Lászlóné, a gimnázium igazgatója is koszorút helyezett el az emlékműnél.
A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságon délelőtt ünnepi állománygyűlést tartottak. A Fejér Megyei Önkormányzatot Dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnök, Székesfehérvár Önkormányzatát Róth Péter alpolgármester képviselte az eseményen.
 
Elismeréseket adtak át, sor került történelmi előadásra, a műsorban pedig a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei működtek közre. 
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár