MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Vereb-Vál-Gyúró-Etyek településeket összekötő, hiánytpótló új út épül Fejérben
2021.01.29. 17:51

Megkezdődik Fejérben a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közötti új út tervezése. A 21 kilométer hosszú közút tervei az idei nyár végére készülnek el a közbeszerzési eljáráson kiválasztott tervező, a Speciálterv Építőmérnöki Kft. munkájával, és várhatóan 2026-ra épül meg az útszakasz. A részletekről pénteken tartott sajtótájékoztatón adott tájékoztatást Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, és a tervező az érintett települések polgármestereinek részvételével a Megyeházán. Megkezdődik Fejér megyében a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közötti új út tervezése. A 21 kilométer hosszú közút tervei az idei nyár végére készülnek el a közbeszerzési eljáráson kiválasztott tervező, a Speciálterv Építőmérnöki Kft. munkájával, és várhatóan 2026-ra épül meg az útszakasz. A Speciálterv Építőmérnöki Kft. az új út tervezésekor figyelembe veszi a településen élők igényeit, emellett a környezetvédelem és a forgalombiztonság lesz a legfőbb szempont.
A sajtótájékoztatón Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a rendelkezésre álló 572 millió forint helyett 478 millióért vállalta az új út tervezését a Speciálterv Építőmérnöki Kft.A tervezett összekötő út 21,83 kilométer hosszú, szilárd burkolatának szélessége hét méter lesz.
Dávid Gábor, a Speciálterv ügyvezetője kitűnő szakmai kihívásnak nevezte az új út megtervezését. Elmondása szerint mindig érdekes feladat egy új műszaki létesítmény kialakításában részt venni. Úgy vélte, jelentős hiányt orvosol majd az összekötő út, amelynek tervezésekor a településen élők igényei, az elérhetőség javítása mellett a környezetvédelem és a forgalombiztonság lesz a legfőbb szempont.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott, egy kormányhatározat több mint 1,4 milliárd forintot biztosított a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsnak, amelyből egyrészt Válon a műemléki védettség alatt álló Ürményi-Dreher kastély és a kapcsolódó ingatlanegyüttes felújításának előkészítését, másrészt a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek út előkészítését végzik el.
Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos bejelentette, hogy a csaknem 100 millió forintos megtakarítás felhasználására előterjesztést készítettek, mert azt a pénzt is szeretnék "Pannónia Szívében" hasznosítani.
Dr. Molnár Krisztián elnök, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos és Dávid Gábor ügyvezető szerződés aláírásával pecsételték meg, hogy a sikeres előkészítés után az új út fejlesztése a tervezési szakaszba lép. 
 
A tervezet szerint a forrásból Etyeken elkészülne a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának otthont adó Sváb-ház második üteme, Csabdin a belterületi kerékpárút közvilágítása, valamint a Váli-víz mellett a teljes szakaszon egy újabb kerékpárút szakasz tervezése Váltól egészen Baracskáig.
Az érintett települések, (balról) Vereb-Vál-Gyúró-Etyek polgármesterei örömüket fejezték ki, hogy javul a falvak és az M7-es autópálya megközelíthetősége, ami a turizmust is fellendítheti a környéken.
 
szöveg: MTI, FMÖ
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP