Ugrás a tartalomhoz

Fontos lépések a Velencei-tónál

Fontos lépések a Velencei-tónál

Pénteken reggel a Szúnyog-szigeti hajóállomáson írták alá az öt Velencei-tavi hajóállomás komplex felújításának második ütemére vonatkozó vállalkozói szerződést. Az eseményen a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében több fontos bejelentés is történt.

Ünnepélyes keretek között írta alá pénteken az öt Velencei-tavi hajóállomás komplex felújításának második ütemére vonatkozó vállalkozói szerződést Dr. Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és egyben a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Szőts Gábor, a kivitelező QDAM Kft. ügyvezetője.

Az Agárdi hajókikötő, a gárdonyi (Határárki) hajóállomás, a velencei déli kanyari hajóállomás, a pákozdi Szúnyog-szigeti hajóállomás és a sukorói „0” szelvényű kikötő összesen 275 millió forintos, 100%-ban Kormányzati forrásból, a Pannónia Szíve fejlesztési program keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően újul meg. A felújítás első ütemére vonatkozó szerződést decemberben kötötték meg, január 20-án pedig a fejlesztés második ütemére vonatkozó vállalkozói szerződést is aláírták az érintettek. 

A fejlesztés második ütemében a kikötői, hajózási létesítmények megvalósítására kerül sor mind az 5 érintett közforgalmi hajóállomáson. A kivitelezés során a vízijárművek közlekedését segítő napelemes jelzőárbócok, valamint kikötői bakok, pilótafák elhelyezése, illetve a meglévők átalakítása, cseréje történik meg. Ezen kívül a személyi biztonságot szolgáló korlátok és egyéb tartozékok elhelyezésére is sor kerül.

A fejlesztés első ütemének befejezési határideje 2023. március közepe, a második ütem befejezési határideje pedig március 30-a. Így az előttünk álló évadra a decemberben átadott vendégmólókon túl már a kikötők is megújult formában várják a kirándulni, pihenni vágyókat.

Az eseményen több nagy bejelentés is történt.

Dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóság igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Velencei-tó vízszintjének további emelése érdekében hétfő reggel - a szükséges előkészítéseket követően - megnyitják a Pátkai Víztározó zsilipjét. Ez, az igazgató tájékoztatása szerint, mintegy 700 ezer m3 víz átengedését jelenti, mely legalább 3 centiméter további vízszintnövekedést fog eredményezni a Velencei-tóban. Így a Pátkai tározó jelenleg 430 centiméterre növekedett vízszintjét 370 centiméterre (biztonságos üzemi szint) csökkentik, a Velencei-tó javára.

Ezzel párhuzamosan egy „megkerülő csatorna” építése indokolt, melynek lényege, hogy kikerüli a Pátkai Víztározót, és közvetlenül érkezhet a víz a Zámolyi tározó felől, a Császár-vízen keresztül a Velencei-tóba. Ennek kialakításához széleskörű társadalmi összefogásra lesz szükség.

Tessely Zoltán, a terület országgyűlési képviselője az eseményen bejelentette, hogy meg fogják vizsgálni a Velencei-tó vízgyűjtő területét, kiemelve példaként a csákvári Csíkvarsai réten felgyülemlett vizet, amely Csákváron problémát okoz a pincék vizesedése tekintetében, ugyanakkor a Velencei-tó további vízszintemelkedéséhez szükség lenne rá. A szakmai vizsgálat után további konkrét beavatkozási lépések megtétele várható.