MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

"Fejér megyében a kórházi kapacitások csökkentése megkérdőjelezhető"
2006.12.01.

   A kormány egészségügyi reformjához illeszkedő közép-dunántúli koncepció kidolgozása érdekében fórumot tartott a Regionális Egészségügyi Tanács Veszprémben.
- A közép-dunántúli régió lakosságának ellátására szolgáló egészségügyi kapacitás minden mutatójában messze az országos átlag alatt marad – hangzott el a fórumon...



 

 ... amelyen az intézményvezetők és -fenntartók vettek részt, a szaktárca képviselője - a résztvevők csalódására - nem. A régión belül Fejér megye lakossága további hátrányt szenved – annak ellenére, hogy a régión belül Fejér megye a legmagasabb lakosságszámú és legnagyobb területű egység – hangsúlyozta Balsay István, a Fejér megyei közgyűlés alelnöke, aki rámutatott: Fejér megye lakosságszáma stagnál, ami a relatíve alacsony természetes népességfogyás melletti pozitív migrációs egyenlegnek köszönhető. A régió egészében fogyás érvényesül. Ezek alapján a kórházi kapacitások csökkentése egyedül Fejér megyében kérdőjelezhető meg.
   Az országos és régiós összevetések szerint Fejér megye lakosságának ellátására kirívóan alacsony az egy főre jutó aktív kórházi ágy, járóbeteg szakorvosi óra és e-alap-finanszírozás. Az egészségügy fejlesztése során a területi egyenlőtlenségek csökkentése kiemelt cél kell legyen, ezért a régióban és ezen belül Fejér megyében a többieknél jóval kisebb arányú kapacitás-csökkentés képzelhető el. Balsay István javasolta: a közös stratégia fogalmazza meg azt, hogy az országos átlagnak legalább 90 százalékát érje el a régióban szétosztható kórházi ágyak száma. A Fejér megyei közgyűlés alelnökének javaslatát elfogadta a Regionális Egészségügyi Tanács. 
    Ha az elfogadott javaslatot a Parlament megszavazza, az a régióban 377 belgyógyászati, továbbá 77 sebészeti típusú aktív kórházi ágy, vagyis összesen 450 aktív kórházi ágy megtartását jelentené, s így a móri városi kórház megmenthető lenne. Ez a megyei közgyűlés vezetésének célja – hangsúlyozta Balsay István alelnök, az eseményt követően kiadott sajtóközleményében. Leszögezte: az egészségügyet érintő törvények módosítása kapcsán a szabad intézményválasztás korlátozása miatt a megyénként legalább három aktív kórházi ellátást nyújtó intézmény fenntartása nyújthat garanciát az esélyegyenlőség érvényesítésére. Az aktív kórházak megszüntetése az érintett településeken egyben automatikusan azt jelenti majd, hogy a sürgősségi ellátás vissza fog állni a háziorvosi központi ügyeletre. Ennek ellensúlyozására a mentési kapacitás szolgálhat. Ezen a téren Fejér megye és a közép-dunántúli régió szintén jelentős elmaradást szenved.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP