MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Az eddigi legnagyobb magyarországi segélyakció támogatója Fejér megye
2006.02.21.

Az árvízsúlytotta térségben jelenleg a magyar faluhoz kötődő a legnagyobb építési program, amely egyedülálló abból a szempontból is, hogy teljes mértékben civil támogatásból épül. A Sri Lankán történtekről, valamint a továbblépés lehetőségeiről sajtótájékoztató keretében számoltak be  Dr. Padma Gannoruwa Srí Lanka tiszteletbeli konzulja és Szabó Gábor a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán.Srí Lankán február 10-én adták át a magyar falut, szingalézül: a Hungamát. A névadással is kifejezi a helyi közösség a magyarok önzetlen segítségnyújtásáért érzett háláját, ahogyan az a falu határán felállított emléktáblán is olvasható. A régióban több más ország is épít hasonló lakótelepet, de a Hungama az első, amelyet felavattak a szökőár pusztítása óta. A Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság a 2004. december 26-i természeti csapás után úgy határozott, hogy konkrét cél érdekében, elszámolhatóan és elkülönített számlán gyűjtést kezdeményez. Elsőként csatlakoztak a gyűjtéshez a Baráti Társasághoz közeli önkormányzatok, majd egyre több vállalkozó és magánszemély.
A támogatók által 2005. év decemberig összeadott 70 millió forint, közel 100 családi ház felépítését fedezi. A térségben jelenleg ez a legnagyobb építési program, amely egyedülálló abból a szempontból is, hogy teljes mértékben civil támogatásból épül. A Hungama felépítéséhez az önkormányzati adományokon keresztül az érdiek 2 millió, a százhalombattaiak 1, Székesfehérvár 6,5, a Dabason és környékén lakók 13,5, a Fejér megye 2, a kőbányaiak 16 millió forinttal járultak hozzá. Hungama a Srí Lanka déli részén, a cunami által szinte teljesen letarolt Hanbantote városka egyik negyedeként épült meg. A magyar falut az őserdőből kiszakított, a kormány által felajánlott telken építették fel, a helyi területrendezési tervnek megfelelően a veszélyzónán kívül, a parttól több száz méterre távol alakították ki.
Hungama ünnepélyes átadásával megkezdődhetett a lakáshoz jutó családok kijelölése, melyet az építtetők a helyi hatóságokra bíztak. A Magyar – Srí Lanka-i Baráti Társaság reményei szerint néhány hónapon belül, a helyi állam által elkészíttetésre kerülhet a teljes környezeti infrastruktúra, és 100 boldog család számára nyújtja majd a biztonságos otthon lehetőségét a Magyar Falu.


„Srí Lanka újjáépítése” Bankszámla szám: 10918001-00000020-26770013

 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum

Mór-Bodajk kerékp. út

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP